Mađarska otkupila 21,2% MOL-a

Mađarska država otkupila je 21,2% naftne kompanije MOL-a od ruske tvrtke Surgutneftegasa. Bilo je to više od kupnje, bila je to teška bitka. S aspekta nacionalne strategije, uspjeli smo jednu od najvažnijih korporacija staviti u sigurne ruke, objavio je mađarski premijer Viktor Orban. 

Surgutneftegas kupio je MOL-ov udio od austrijskog OMV-a 2009., utvrdivši da želi biti strateški ulagač. Mađarska tvrtka smatrala je pak taj potez neprijateljskim.

Prema današnjoj tržišnoj cijeni MOL-ove dionice na Budimpeštanskoj burzi, vrijednost te transakcije iznosi oko 500 milijardi forinti (1,88 milijardi eura).

Otkup dionica objavio je i mađarski ministar za razvoj Tamas Fellegi. Vlada će financirati tu kupovinu novcem koji je povukla iz paketa pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ali ga nije iskoristila, dodao je ministar Fellegi.
Pomoć je odobrena Budimpešti ujesen 2008.

Pregovori mađarske vlade i Surgutneftegasa trajali su nekoliko tjedana. Otkup toga udjela prvi je korak u planu mađarske vlade da poveća svoje udjele u sektorima od strateške važnosti, rekao je Fellegi prema pisanju mađarskog poslovnog portala Portfolio.hu.


Obustavljena trgovina MOL-ovim dionicama

Prethodno je Budimpeštanska burza (BSE) u 13.15 obustavila trgovinu dionicama MOL-a na zahtjev same kompanije zbog važne najave koja bi mogla znatno utjecati na cijenu.

Prije suspenzije dionicama MOL-a trgovalo se po 23.310 forinti, što je 4,1% više nego jučer na zatvaranju BSE-a.