Zagrebom zavladali crtići

Počeo je 21. svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb, koji do 5. lipnja u kina Europa i Tuškanac, osim izbora ponajboljih filmova iz recentne svjetske produkcije animiranog filma, dovodi istaknute animatore. Spomenimo Davida Silvermana, redatelja američkog serijala "Simpsoni", koji će u Zagrebu predstaviti istoimeni film.


U velikom natjecanju dugometražnog izdanja festivala prikazat će se devet animiranih filmova, odnosno presjek najvrednijih i najvažnijih radova nastalih u posljednje tri godine diljem svijeta, najavila je na današnjoj konferenciji za novinare Vjera Matković, producentica "Animafesta".


Konkurencija donosi film "Doviđenja, gospodine Christie", najnoviji uradak "zagrebačkog miljenika, kontroverznog i uvijek zabavnog" Phila Mulloya, prvi srpski dugometražni animirani film "Technotise: Edit i ja" Alekse Gajića te najnoviju uspješnicu studija "Folimage", triler "Život jednog mačka".


Za nagrade će se također natjecati ljubavna priča i posveta kubanskoj glazbi Chico i Rita Oskarovca Fernanda Truebe i dizajnera Javiera Mariscala, prvi kineski nezavisni animirani film Piercing I Liua Jiana, najskuplji švedski animirani film dosad, Metropia Tarika Saleha, Ružno pače Garrija Bardina, Moj pas Tulip Paula i Sandre Fierlinger i Kerity, kuća bajki Dominiquea Monferyja.


"Majstori animacije“: Paul Driessen


Novi umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić izdvojio je retrospektivni program Majstori animacije, posvećen nizozemskom animatoru Paulu Driessenu, koji je, uz Silvermana i hrvatsku ilustratoricu i autoricu stripova Dunju Janković, član ovogodišnjeg žirija.


Driessen, koji je prema Šuljićevim riječima s godinama sve bolji, proslavio se još potkraj šezdesetih radeći na filmu o Beatlesima Žuta podmornica, koji će Animafest prikazati u glazbenom programu. Tom dobitniku Animafestove Nagrade za životno djelo iz 2002. priredit će se dva programa kratkometražnih filmova i projekciju njegova dugometražnog filma Tiki-Tiki iz 1971.

Ukupno će se na festivalu prikazati 69 filmova, 22 dugometražna i 47 kratkometražnih. Širi uvid u svjetske trendove dat će program "Svjetska panorama", a mnogo prostora dobit će i filmovi za najmlađe u pratećem programu besplatnih projekcija kratkometražnih radova bez titlova.