EK će predstaviti pregovaračka stajališta

Vijeće EU-a objavilo je priopćenje o sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a održanog u ponedjelak. U priopćenju stoji da će Europska komisija što je moguće prije predstaviti nacrte zajedničkih pregovaračkih stajališta za preostala nezatvorena poglavlja s Hrvatskom, čime se implicira da pregovori idu svom kraju. Priopćenje Vijeća EU-a je potpisao predsjedatelj, mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martony.

Vijeće za opće poslove EU-a, koje čine ministri vanjskih poslova ili ministri za europske poslove, održalo je redoviti mjesečni sastanak, a za vrijeme radne večere neformalno je raspravljalo o Hrvatskoj.

Prije početka sastanka više ministara je izjavilo da se zauzima za brzo zaključenje pregovora s Hrvatskom. Nekolicina je rekla da za to treba pričekati mišljenje Europske komisije o hrvatskoj spremnosti za članstvo. Ministri su razmijenili mišljenja o tome kako pristupiti zadnjoj fazi pregovora s Hrvatskom o njezinu pristupanju Europskoj uniji.

Hrvatska je dobrodošla

Hrvatskoj je ostalo zatvoriti još pet poglavlja. Za poglavlje Ribarstvo Komisija je već poslala nacrt pregovaračkog stajališta s ocjenom da je Hrvatska ispunila sva mjerila za zatvaranje. Komisija sada treba izraditi pregovaračka stajališta za četiri pregovaračka poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje, Financijske i proračunske odredbe i Ostala pitanja.

Za izradu nacrta pregovaračkog stajališta za poglavlje Financijske i proračunske odredbe potrebno je znati datum ulaska u EU-u jer se tom poglavlju definiraju međusobne financijske obveze između EU-a i zemlje kandidatkinje.

Činjenica da Komisija namjerava početi s izradom pregovaračkog stajališta za to poglavlje znači da već raspolaže s ciljanim datumom ulaska Hrvatske. Prema diplomatskim izvorima, riječ je o 1. srpnja 2013. ali taj datum zasad nitko ne želi službeno potvrditi sve dok se unutar EU-a ne dogovore posljednje pojedinosti, poput pitanja nadzora provedbe preuzetih obveza u razdoblju od zaključenja pregovora do stupanja u članstvo, javlja Hina.