Šešelju treća optužnica za nepoštovanje Suda

Haški sud treći je put podignuo optužnicu protiv vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja za nepoštovanje Suda, objavio je ICTY. Optužnica je tajno podignuta 9. svibnja, a sada je objavljena javna verzija u kojoj se navodi da se Šešelj oglušio o naloge Suda da ukloni sa svoje web stranice podatke koji otkrivaju idenititet tužiteljskih svjedoka.

Šešelj, kojem se pred Haškim sudom sudi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH te protiv vojvođanskih Hrvata, već ima jednu presudu za otkrivanje identiteta zaštićenih svjedoka. On je u srpnju 2009. proglašen krivim za nepoštovanje Suda i osuđen na 15 mjeseci zatvora jer je u knjizi otkrio imena i druge osobne podatke triju zaštićenih svjedoka.

Sudsko vijeće tada je utvrdilo da je Šešelj otkrio povjerljive informacije namjerno, znajući da je time prekršio naloge sudskog vijeća. Vijeće je istaknulo da je potrebno obeshrabriti takvu vrstu ponašanja i poduzeti takve mjere koje će osigurati da tako nešto ne ponovi niti optuženi niti ijedna druga osoba.

S obzirom na to da Šešelja ta presuda nije obeshrabrila, tužiteljstvo je u veljači prošle godine moralo podignuti drugu optužnicu jer je u jednoj od svojih novih knjiga, čiji naslov nije objavljen, objavio podatke o 11 zaštićenih svjedoka tužiteljstva koji jasno upućuju na njihov identitet.

To suđenje počelo je 22. veljače i nastavlja se 6. lipnja, a treća i najnovija optužnica podignuta je zbog toga što je Šešelj na svojoj web stranici objavio povjerljive podatke o identitetu tužiteljskih svjedoka zbog kojih je dobio prve dvije optužnice za nepoštovanje Suda.

Šešelj je u pritvoru Haškog suda od početka 2003. godine, a njegovo suđenje za ratne zločine koje je počelo u studenome 2007. došlo je do polovice. Tužiteljstvo je dovršilo svoj dio dokaznog postupka i slijedi izvođenje dokaza obrane.