U lipnju počinje Taborski filmski festival

Deveti međunarodni festival kratkometražnog filma Taborski filmski festival održat će se treći put u Zaboku od 7. do 11. lipnja. U programu su predviđene premijere u domaćoj i stranoj kinematoghrafiji, objavio je danas organizator. 

Na festivalu će biti organizirane radionice i predavanja, popratni te glazbeni program nakon projekcije filmova, koje će se održavati u zabočkoj kinodvorani, Zelenoj dvorani te u novouređenu vrtu legendarne krčme Polanović. Ocjenjivački sud festivala sastavljen je od filmskih radnika i umjetnika: Jasna Žmak, Andrijana Stojković i Niclas Gillberg odlučivat će o pobjedniku u međunarodnoj konkurenciji, dok će najbolji domaći film birati Marko Meštrović i Martina Globočnik.

Organizator podsjeća kako je ovogodišnja radionica posvećena pisanju scenariju, koju će voditi ekipa iz Palunka na čelu s dramaturginjom Irenom Krčelić.

U matinejama dječjih filmova djeca će uživati u filmovima domaće i švedske produkcije, a uz pomoć Europske filmske akademije predstavit će se tri programa filmova nominiranih za nagradu Europske filmske akademije u 2010. godini.

U suradnji s jednim od najstarijih svjetskih festivala kratkometražnog filma - upsalskim filmskim festivalom, te uz pomoć švedskoga filmskog instituta bit će priređena velika retrospektiva švedskog kratkometražnog filma, javlja Hina.