Oporba zahtijeva istražno povjerenstvo

Predstavnici oporbenih saborskih klubova SDP-a, HNS/HSU-a i IDS-a zatražili su  od vladajućih da podrže njihov prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva koje bi istražilo koristi li se policija u obračunu s političkim neistomišljenicima.

Zoran Milanović (SDP) izvijestio je da su stranke tzv. kukuriku koalicije jutros predsjedniku Sabora Luki Bebiću uputile prijedlog za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica oko uloge ravnatelja policije Olivera Grbića u podnošenju anonimnih prijava protiv oporbenih političara, posebno u vezi s nabavom oružja u Rijeci 1991.

Od Bebića i vladajuće većine zatražio je da taj prijedlog ozbiljno razmotre i što prije ga uvrste u dnevni red, odnosno da se, zbog javnog interesa da se što prije otkrije istina u slučaju Grbić-Polančec, ne čeka iduća saborska sjednica.
Budući da HDZ nije zatražio istragu tog slučaja, to je učinila oporba, putem saborskog istražnog povjerenstva koje je, istaknuo je, Milanović, ustavna kategorija, tijelo koje istražuje precizno definirana pitanja od javnog interesa, kakvo je, uvjeren je, i to.


Uime Kluba HNS-HSU Vesna Pusić izjavila je kako je javni interes istražiti optužbe bivšeg potpredsjednik Vlade o tome da je ravnatelj policije pozvao zastupnike i članove HDZ-a da podnose anonimne prijave protiv oporbenih čelnika i članova, posebno protiv Linića i Čačića.

To bi bila teška optužba i da je došla anonimno. Na temelju te izjave otvorila se sumnja da je policija korištena u svrhu političkog progona, odnosno za političku diskvalifikaciju konkurencije. To je sumnja koja potkopava institucije države ako se ne istraži. Na pragu smo ulaska u EU i moramo znati zloubotrebljava li se represivni aparat, istaknula je Vesna Pusić obrazlažući zahtjev za istražnim povjerenstvom.

Boro Grubišić (HDSSB) rekao je kako će njegov klub poduprijeti osnivanje istražnog povjerenstva, iako, prema njegovim riječima, ni jedno dosad nije dalo konkretne rezultate. Podsjetio je na rad saborskog istražnog povjerenstva za kamione, privatizaciju Ine te ono osnovano radi afere oko robnih rezervi. Svega toga smo svjesni, ali ovaj slučaj zahtjeva da se o njemu raspravi i eventualno dođe do nekih novih činjenica.

Za Damira Kajina (IDS) na djelu je zlouporaba institucija koje djeluju ko produžena ruka HDZ-a. Danas ekipa na vlasti može samo progoniti neistomišljenike kao u doba inkvizicije, ocijenio je Kajin, poručivši: Svi na poligraf pa kom obojci, kom opanci.

Uvjeren je da saborsko istražno povjerenstvo može ojačati državne institucije i vratiti povjerenje građana u njih. To povjerenje je, smatra, do kraja narušeno anonimnim prijavama protiv oporbe koje su, rekao je, srozavanje svih demokratskih načela, to je gore nego što rade hunte.

Andrija Hebrang najavio je, pak, da HDZ neće podržati osnivanje povjerenstva, jer to smatra politizacijom pitanja koja su u nadležnosti pravosuđa i policije.
Oporbu je pozvao da prestane politizirati i počne se ponašati kao i HDZ, odnosno da, bez obzira nađu li se pod istragom njihovi članovi, prepuste nadležnim institucijama da rade svoj posao.

Božica pravde samo se u jednom predmetu pomakne na drugu stranu vage i odmah eksplozija. To je čista politizacija, poručio je Hebrang oporbenjacima.

Oporbu je upitao i bi li htjela osnivati povjerenstvo za njihove afere, poput Excelsiora, prodaje 25 posto plus jedne dionice Ine, Barbarige, 3. maja, Riječkih tržnica, Daimlera. Zar ćemo za sve te lijeve osumnjičenike osnivati istražna povjerenstva, onda Sabor ništa drugo neće raditi, upitao je, prozivajući oporbu da se služi politikanstvom kako bi minorizirala zasluge predsjednice vlade i HDZ-a Jadranke Kosor u borbi protiv kriminala i korupcije.

Na Hebrangov istup reagirao je Slavko Linić (SDP), ističući da protiv oporbe nisu pokrenute nikakve istrage, pa ni u slučaju nabave oružja u Rijeci za što se anonimnom prijavom navodno njega tereti, već da HDZ zloupotrebljava policiju u političke obračune. Zloupotrebljava se policija, obmanjuje i laže, a tragedija je da se vi s tim slažete, poručio je Hebrangu i ostatku HDZ-a.