Prijava protiv Linića ide pod povećalo

Saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost provest će nadzor u Ministarstvu unutarnjih poslova, u vezi s predstavkom SDP-ovca Slavka Linića kojom se žali da je žrtva policijskih zlouporaba. Nadzorom bi se trebalo razjasniti sve vezano za Linićevu ulogu u kupnji oružja 91. A da bi se utvrdilo tko govori istinu o navodnom pisanju anonimnih prijava protiv oporbe - ravnatelj policije ili bivši potpredsjednik vlade - oporbeni klubovi SDP-a, HNS-HSU i IDS-a zatražili su osnutak saborskog istražnog povjerenstva. 

Zahtjev za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva

Mogu vas izvijestiti da je Odbor jednoglasno donio odluku o formiranju radne skupine koja će izvršiti nadzor u MUP-u po pitanju predstavke koju je uputio Slavko Linić, isto tako će voditi razgovore u Državnom odvjetništvu i povjerenstvo će u najkraćem mogućem roku izvijestiti ovaj odbor o učinjenom, kazao je predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić.

Formirat će se, dakle, radna skupina, a ne - kako je jutros oporba tražila - povjerenstvo. Ono se neće baviti provjerom pisanja navodnih anonimnih prijava protiv oporbe pod navodnim pokroviteljstvom  policije, koje su jutros bile povod žestoke rasprave, u kojoj se spominjala i diktatura. U radnoj skupini, osim Ostojića, bit će Igor Dragovan (SDP), HDZ-ovci Ivan Šantek i Tomislav Čuljak te HSS-ovac Josip Friščić.

Podjetimo, anonimnom prijavom Linić se tereti za pronevjeru novca riječkog kriznog štaba 1991. namijenjenog nabavi oružja. Linić smatra da je riječ o zlouporabi položaja i ovlasti ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, ravnatelja policije Olivera Grbića i glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca.