FMS Wertmanagement u gubitku 3 mlrd. eura

'Banka za problematičnu imovinu', koja je osnovana u sklopu preustroja njemačkog zajmodavca Hypo Real Estate (HRE), izvijestila je da je u prvoj polovini godine zabilježila gubitak od tri milijarde eura, što je gotovo vrijednost njezina početna kapitala.

FMS Wertmanagement, pravni subjekt kojem je odobreno 3,9 milijardi eura njemačkog saveznog fonda za stabilizaciju banaka SoFFin, možda će trebati dodatnu potporu poreznih obveznika nakon što je za rezervacije za moguće buduće gubitke izdvojio gotovo tri milijarde eura. Osnovan je u srpnju 2010. kako bi držao do dospijeća ili prodao oko 70 posto rizične imovine do 2020. i riješio se ostatka.

U listopadu je Hypo Real Estate, specijaliziran za kreditiranje kupnje nekretnina i financiranje tijela lokalne uprave, izdvojio u FMS Wertmanagement gotovo 176 milijardi eura 'toksične imovine'. U prvih šest mjeseci poslovanja FMS Wertmanagement prodao je vrlo malo problematične imovine, te je na kraju prošle godine još uvijek raspolagao imovinom u vrijednosti nominalnih 174 milijarde eura.

'Loša banka' drži 10,8 milijardi eura grčke imovine, uključujući 7,4 milijarde eura državnih obveznica, objavljeno je na njezinim internetskim stranicama. HRE, koja nije pravno vezana s tom bankom, u petak je izvijestila o dobiti prije oporezivanja u visini 163 milijuna eura u prvom tromjesečju svoje tekuće fiskalne godine, u usporedbi s gubitkom od 324 milijuna eura u istom razdoblju godinu prije, prenosi Hina.