Spremni na neprekidna objašnjavanja

Izvješće o Poglavlju 23 dodatno je objašnjano na traženje Europske komisije, a to se odnosi na procesuiranje ratnih zločina, kazala je premijerka Jadranka Kosor nakon što je u glinskoj Kaznionici otvorila novi objekt. Trebalo je razjasniti neke činjenice koje su precizno i jasno iznesene u izvješću, a taj je dio posla obavilo Državno odvjetništvo RH. To je nešto normalno u procesu i mi smo to učinili prošlog vikenda, a odnosi se upravo na procesuiranje ratnih zločina, rekla je premijerka.

Podsjetila je kako će se za ratne zločine suditi na četiri suda i da su u skladu s tim pojačani kapaciteti te da se o tome izvijestila Europska komisija. Dakako da je normalno da država koja želi završiti pregovore mora biti spremna na neprekidno pojašnjavanje i mi smo prvi jasno rekli da - i kad zatvorimo Poglavlje 23 - posao nije gotov i da ćemo i dalje morati puno raditi, dodala je Kosor. 

Najavila je da će se uskoro u Vladinoj proceduri naći novi kazneni zakon po najvišim standardima. To je zakon svih zakona i njegovo donošenje smo si postavili kao cilj, rekla je, napominjući kako to nema veze sa zatvaranjem Poglavlja 23 i završetkom pregovora s Europskom unijom.

Na pitanje mogu li izjave bivšega potpredsjednika vlade Damira Polančeca naštetiti pregovorima s EU-om, Kosor je odgovorila kako je Komisija prepoznala sve ono što smo napravili u borbi protiv korupcije i kriminala. Podsjetila je da je potpredsjednica Komisije zadužena za pravosuđe Viviane Reding impresionirana onim što je Hrvatska napravila u borbi protiv korupcije i kriminala. To ističu i dužnosnici Komisije, ali i kolege premijeri s kojima razgovaramo, rekla je Kosor.

Predsjednik Ivo Josipović ocijenio je tijekom posjeta Finskoj, kako je dobro za Hrvatsku da je državni odvjetnik Mladen Bajić poslao dodatno izvješće o procesuiranju ratnih zločina te da bi to trebalo dodatno uvjeriti europske partnere u napredak vezan uz ostvarivanje kriterija u pravosuđu. Već dugo smo reformirali naše pravosuđe, obavljena je edukacija naših sudaca i državnih odvjetnika, otvorena je suradnja sa susjednim zemljama oko procesuiranja ratnih zločina, kazao je predsjednik ocijenivši kako će i to dodatno izvješće uvjeriti europske partnere u napredak Hrvatske na tom području.