Novi odjel Kaznionice u Glini

Nova zgrada za smještaj zatvorenika otvorena je u Kaznionici u Glini. Zgrada je vrijedna 60 milijuna kuna, u nojoj će se moći smjestiti 420 zatvorenika, a omogućit će i otvaranje 127 novih radnih mjesta. To je povećanje kapaciteta za 12 posto, a riječ je o šest odjela na tri kata čija je gradnja trajala tri godine.

Zgradu je otvorila premijerka Jadranka Kosor, a u prigodnome govoru je istaknula da se time okreće važna stranica u hrvatskome pravosuđu u vezi sa završetkom pregovora s Europskom unijom i zatvaranjem Poglavlja 23 o pravosuđu i temeljnim pravima. Borba protiv korupcije i kriminala je nepovratan proces i više ništa neće biti kao prije, a u toj borbi moramo biti neumorni i ne smijemo se nikoga prestrašiti, poručila je Kosor.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković naglasio je da će otvaranje novog dijela Kaznionice znatno pridonijeti poboljšanju uvjeta rada zaposlenika i životu zatvorenika. Napomenuo je da su zatvorski kapaciteti s 3350 mjesta nedovoljni jer je u njima smješteno više od 5000 zatvorenika. Naglasio je važnost da se oni čije je ponašanje bilo društveno neprihvatljivo nakon izdržavanja kazne uključe u svakodnevni život. Najavio je i osnivanje uprave za probaciju.

Načelnik Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Branko Peran rekao je da će se u novi odjel glinske Kaznionice prebaciti dio zatvorenika iz starog dijela te iz drugih kaznionica. Novom zgradom rasteretit će se kapaciteti i kazne će se izdržavati po najvišim standardima već od idućega tjedna.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao je kako se u Zagrebu namjerava dograditi zatvor za 360 novih mjesta, a na području Šibenika namjerava se izgraditi zatvor i kaznionica za 1230 zatvorenika. Nakon putpune uspostave sustava probacije, moglo bi se reći da je zatvorski sustav potpuno rasterećen, a to se očekuje do 2015. godine.