GSV: Kamate bi morale biti niže

Gospodarsko-socijalno vijeće više je sati aspravljalo o stanju i trendovima u bankarskom sustavu i o monetarnoj politrici. Na sjednici su, uz predstavnike poslodavaca, sindikate i Vlade, bili i predstavnici banaka i Hrvatske narodne banke. Zaključili su kako gospodarstvo i građani ne osjećaju u dovoljnoj mjeri korist od poslovne uspješnosti banaka.

Prosječna kamatna stopa na kredite gospodarstvu koja sada iznosi šest posto može biti niža, a predstavnici banaka danas su najavili da će ulaskom Hrvatske u EU kamate biti kao u eurozoni, kazao je predsjednik GSV-a Matko Bolanča. Dodao je da se uspješnost banaka još uvijek ne pretače u BDP i oporavak gospodarstva. Vrijeme je da banke ne budu samo vlasnice nekretnina nego i sudionice gospodarskih procesa, kazao je.

Predstavnik sindikata Krešimir Sever rekao je da su sindikati iznijeli niz primjedbi na ponašanje banaka u krizi. S obzirom na visoku dobit koju su ostvarile vidi se da su vozile jednim pravcem, a ostatak gospodarstva drugim - za vrijeme krize dizale su kamate i dodatno opteretile gospodarstvo i stanovništvo. Smatra da bi u Hrvatskoj trebalo uvesti porez na bankarske transakcije, na čemu inzistira svjetska sindikalna scena. Podsjetio je da su kamate na stambene kredite u eurozoni prosječnih četiri posto, a u RH oko šest posto - 50 posto više.

Potpredsjednik GSV-a Božidar Kalmeta rekao je da Vlada očekuje da bankarski sustav i mjere monetarne politike budu potpora Vladinu programu gospodarskog oporavka. Vlada čini sve kako bi držala pod kontrolom proračunsku potrošnju, rekao je Kalmeta i ponovio riječi ministrice financija Martine Dalić da neće biti rebalansa proračuna.