Josipović u europskoj prijestolnici kulture

Tijekom drugog dana boravka u Finskoj hrvatski je predsjednik Ivo Josipović posjetio ovogodišnju europsku prijestolnicu kulture Turku.

Josipović je posjetio znanstveni park u kojemu djeluje oko 300 tvrtki koje se bave suvremenom tehnologijom, od biotehnologije do informatičke tehnologije. Hrvatskom predsjedniku uručena je 3D slika, prostorna projekcija notnog zapisa Josipovićeve kompozicije Igra staklenih perli. Izrađena je s pomoću elektronskog mikroskopa na nanorazini, nanotehnologijom, dimenzija 100 mikrona i 75 cm, a autor je Nikolai Sai Chekurov, koji je nedavno pobijedio na natjecanju 3000 nanotehnoloških znanstvenika u nanoscience imagingu u San Franciscu.

Formalno je riječ o poklonu Aalto sveučilišta predsjedniku Josipoviću, a simbolički slika bi, po tumačenju finskih domaćina, trebala biti poticaj daljnjem jačanju suradnje na području nanotehnologije između Hrvatske i Finske, pokrenute već uspostavljenom suradnjom Instituta Ruđer Bošković i finskog sveučilišta.

Utemeljena 1229. godine, nekadašnja finska prijestolnica smještena na jugozapadu zemlje, na obali Baltičkog mora, grad je umjetnosti i sveučilišno središte koje nosi i naslov najstarijeg grada u Finskoj. Turku je najvažnije urbano središte sve do 1808. kada Finska postaje dio Ruskog Carstva, a glavni grad postaje Helsinki. Danas je Turku važan centar gospodarstva, obrazovanja i kulture, a sveučilište osnovano 1640. godine preraslo je u Sveučilište Helsinki s 35.000 studenata dok na Sveučilištu u Turkuu studira 20.000 studenata.