Obama i Cameron: Gadafi će odstupiti

Američki predsjednik Barack Obama u Londonu je razgovarao s britanskim premijerom Davidom Cameronom. Dvojica su čelnika razgovarala o stanju u Libiji, Afganistanu, na Bliskom istoku, gospodarskoj krizi te američko-britanskim odnosima. Neće biti popuštanja pritiska na libijskog vođu Moamera Gadafija, istaknuli su Obama i Cameron na zajedničkoj konferenciji za novinare. Poručili su kako vjeruju da će Gadafi odstupiti s vlasti.

Potpuno sam suglasan da Gadafi i njegov režim, s obzirom na napredak koji je ostvaren u posljednjih nekoliko tjedana, moraju shvatiti da neće biti popuštanja pritiska, kazao je Obama. Vjerujem da trebamo pojačati pritisak i, što se Britanije tiče, razmatrat ćemo sve opcije pojačavanja pritiska, odgovorio je Cameron upitan sprema li se Britanija u napadima na Libiju koristiti i borbene helikoptere.

Američki predsjednik, koji boravi u službenom posjetu Britaniji, kazao je kako su odnosi dviju zemalja posebni i snažniji nego ikad, a da o nizu pitanja dijele ista stajališta, dok je premijer Cameron kazao kako su oni ključni za sigurnost i napredak. Dvojica čelnika priredila su domjenak uz tradicionalni roštilj za britansko i američko sigurnosno osoblje.