Brammertz na Brijunima

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i glavni haški tužitelj Serge Brammertz sastali su se sinoć na Brijunima, na regionalnoj konferenciji tužitelja. O suradnji sa zemljama regije Brammertz će 6. idućeg mjeseca usmeno izvijestiti Vijeće sigurnosti. A u pisanom izvješću Vijeću sigurnosti, u koji je Hina imala uvid u ponedjeljak, ocijenio je da Hrvatska ispunjava sve zahtjeve njegova ureda za pravnom pomoći, ali nestanak topničkih dnevnika iz operacije Oluja 1995. i dalje ostaje nerazjašnjen.

A hoće li nam Europska unija uvesti nadzor zbog straha kako Hrvatska procesuira ratne zločine? Naime, Europska komisija zatražila je dodatna pojašnjenja u vezi s Poglavljem 23 pa je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić izvješće poslao u Bruxelles.

Glavni cilj konferencije je razmotriti suradnju tužiteljskih ureda u regiji, suradnju ureda haškog tužitelja i tužitelja iz regije i konkretne projekte suradnje čiji je cilj olakšati razmjenu informacija koje se odnose na slučajeve ratnih zločina.

Nakon dolaska u Fažanu Brammertz je novinarima rekao kako je ovaj susret iznimno dobra prilika da tužitelji podijele dobra i loša iskustva. Dodao je da je lani utvrđeno kako još postoji opasnost od vođenja paralelnih istraga.

Rekao kako je primijećeno da i dalje postoji problem komunikacije između pravnih institucija pojedinih zemalja u regiji. Upravo zato za svaku je pohvalu inicijativa (glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske) Mladena Bajića da se sastanemo jednom godišnje i iza zatvorenih vrata raspravljamo i o tim problemima, kazao je Brammertz.

Na pitanje novinara o čemu će se ove godine konkretno razgovarati, glavni haški tužitelj istaknuo je kako će on objasniti stajalište i strategiju Haškog suda o slučajevima koji su u tijeku jer, kako je rekao, jednom kada Haški tribunal zatvori svoja vrata za nekoliko godina ostat će potreba za lokalnim tužiteljima koji će moći pristupiti podacima i dokumentaciji ovog suda. Nažalost, dodao je Brammertz, postoje još tisuće neriješenih slučajeva, posebice u BiH.

Svi govore o pomirenju i napretku. Naravno da je važno gledati naprijed, ali uvjeren sam da bez bavljenja zločinima iz prošlosti nije jednostavno govoriti o pomirbi i napretku, rekao je Serge Brammertz.

Dodao je kako će iz perspektive Haškog suda bez uhićenja glavnih bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića to biti vrlo teško. Mi ćemo i dalje inzistirati na njihovu uhićenju premda ima i drugih zločinaca na srednjoj i nižoj razini koji se još nalaze u regiji i moraju biti procesuirani, zaključio je Brammertz.