Snažna potpora Estonije Hrvatskoj

Hrvatska mora što prije završiti europske pregovore i ne treba je kočiti manjim pitanjima koja će se riješiti. Rekao je u Talinu predsjednik Toomas Hendrik Ilves nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem koji je boravio u službenom posjetu Estoniji.

Ilves je pozvao i hrvatske časnike da sudjeluju u radu NATO-ova centra za kibernetičke prijetnje u Talinu, a Hrvatska će se, rekao je Josipović, uskoro pridružiti Estoniji u Nordijskoj borbenoj skupini zemalja, ključnoj za sigurnosnu politiku Europske unije.

Estonija i Hrvatska razvile su do sada vrlo dobre i prijateljske odnose.

Estonija, koja je nakon prijma u EU 2004., zajedno s ostale dvije bivše baltičke sovjetske republike, doživjela snažan uzlet svoga gospodarstva i ostvarila dinamičan razvoj, podupire hrvatska nastojanja oko ulaska u EU i želi svojim iskustvom pomoći u korištenju sredstava europskih fondova.

Posebnu pomoć nudi u razvoju komunikacijske strategije za dobivanje potpore građana za ulazak zemlje u EU korištenjem pozitivnih iskustava iz vlastite vrlo uspješne kampanje za referendum o ulasku u članstvo.

Estonija nudi i svoja iskustva vezana uz tzv. e-government, sustav vrlo razvijene informatičke povezanosti građana s raznim službama, što omogućuje veću učinkovitost i transparentnost cijelog sustava te znatne uštede u organizaciji svih razina vlasti.

Ostvarujući međusobnu suradnju u postupku pristupanja NATO-u Estonija je omogućila hrvatskim vojnim časnicima pohađanje tečajeva na Baltičkoj vojnoj akademiji u gradu Tartu.

U estonskoj prijestolnici Tallinnu Josipović se sastao i s predsjednicom parlamenta Ene Ergmom i premijerom Andrusom Ansipom.

Posjetio je i NATO-ov centar izvrsnosti za obranu od kibernetičkih napada te estonski ICT demo centar, koji okuplja tvrtke iz područja informatičke i komunikacijske tehnologije.

Ovaj NATO-ov centar, jedan od 12 centara izvrsnosti za razna područja, počeo je s radom 2006. U njemu rade informatički stručnjaci više europskih zemalja koji održavaju specijalističke seminare, bave se razvojem softvera i metodama internetske zaštite, kao i pravnim aspektima zaštite od mogućih kibernetičkih napada u svijetu ovisnome o internetu, rečeno je na prezentaciji rada centra.

Mnoge zemlje shvatile su da internet može postati oružje, a zadaća je stručnjaka predvidjeti koji bi se ratovi mogli voditi na tzv. petoj bojišnici, poslije kopna, vode, zraka i svemira.

Nije slučajno da centar djeluje u Estoniji, koju zbog visokog stupnja internetskog razvoja zovu i E-Stonijom. Ta je zemlja, čiji se stanovnici ubrajaju među najviše informatizirane narode na svijetu, i sama bila metom internetskog napada 2007., kada su službene stranice vlade i stranice brojnih tvrtki i poduzeća bile danima paralizirane nakon što je iz središta Tallinna uklonjen spomenik u slavu Crvene armije. Pretpostavljalo je da je napad došao s ruskih poslužitelja, no Moskva je to zanijekala.

U radu središta sudjeluju Estonija, Latvija, Litva, Njemačka, Mađarska, Italija, Slovačka i Španjolska, pridružuju se i nove zemlje, a i Hrvatskoj je ponuđeno da se pridruži.

ICT Demo centar neprofitna je estonska organizacija posvećena okupljanju tvrtki u sektoru informatičkih i i komunikacijskih tehnologija. Glavna svrha mu je poticati suradnju između tvrtki ICT sektora i stvoriti osnovu za zajednički izvoz. Osnovala ga je Estonska udruga za informatičku tehnologiju i komunikacije smatrajući da estonske tvrtke nisu dovoljno velike da bi se samostalno uspješno natjecale na međunarodnom tržištu.


Summit predsjednika srednjoeuropskih država

Josipović u Estoniju stiže iz dvodnevnog posjeta Finskoj, a sutra putuje u Poljsku. U Varšavi će sudjelovati na summitu predsjednika srednjoeuropskih država. Predsjednicima 21 zemlje koji će sudjelovati na sastanku na vrhu pridružit će se, prema najavama, i američki predsjednik Barack Obama na radnoj večeri prvog dana sastanka. Predsjednik Josipović govorit će na plenarnoj sjednici, a na marginama skupa očekuju se i bilateralni susreti.