Otkriveno 296 ilegalnih imigranata

Od početka godine policija je otkrila 296 ilegalnih imigranata koji su nezakonito pokušali prijeći granicu između Srbije i Hrvatske. U pet mjeseci 2010. bilo ih je samo 45. 

Prevladavaju državljani iz afričkih i azijskih zemalja koji se pokušavaju dokopati zemalja EU-a i zatražiti azil, potvrdio je glasnogovornik vukovarsko-srijemske Policijske uprave Luka Barunčić. Kazao je kako policija zasad nema saznanja da te ljude preko granice pokušavaju prebaciti organizirane kriminalne skupine.

Prema podacima PU-a, od 282 ilegalna imigranta koji su ove godine pokušali ilegalno prijeći granicu čak je 181 afganistanski državljanin, a po brojnosti slijede pakistanski (27), izraelski (23), gdje je riječ o Palestincima, tuniski (18), iranski (15), libijski (4), somalski (3) i drugi državljani.

Svim ilegalnim imigrantima izdaje se rješenje o protjerivanju, izriče mjera zabrane ulaska i boravka u Hrvatskoj te pokreće postupak povratka u Srbiju.

Tijekom cijele 2010. policija je spriječila ulazak u Hrvatsku 349 ilegalnih imigranata, među kojima su opet prevladavali Afganistanci (182)., a 2009. otkrila je 52 ilegalna imigranta, među kojima 13 Afganistanaca.