Potpora zajmu IBRD-a od 150 milijuna eura

Saborski klubovi najavili su da će njihovi zastupnici potvrditi ugovor o zajmu za razvojnu politiku gospodarskog oporavka s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD), kojim bi se sa 150 milijuna eura financirali programi jačanja fiskalne održivosti te poticajnog okruženja za rast privatnog sektora.

Zajam je odobren na rok od 15 godina, a ugovoren bi novac trebao biti iskorišten za provođenje reformi usmjerenih na jačanje fiskalne održivosti konsolidacijom javne potrošnje te stvaranjem poticajnog okruženja za rast privatnog sektora.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Marić naglasio je da je Ugovor bitan za provedbu Vladinog programa gospodarskog oporavka te da Hrvatska, zadovoljna ponuđenim uvjetima, nastavlja suradnju sa Svjetskom bankom, institucija koje je i IBRD.

Dinko Burić (HDSSB) upitao je kako to da je IBRD u 48 zajmova Hrvatskoj do sada ukupno isplatio 2,2 milijarde eura, a da Hrvatsko gospodarstvo sve više propada.

Zadovoljan uvjetima IBRD-a, pa tako i predloženim ugovorom, bio je i Klub HNS/HSU-a, u čije je ime Goran Beus Richembergh za IBRD rekao da je jedan od najkvalitetnijih partnera Hrvatske kada je riječ o financiranju Vladinih programa i provođenju reformi. No Vladu je pozvao da zastupnike izvijesti na koje programe i projekte misli trošiti pozajmljenih 150 milijuna eura.

Predsjednik Sabora Luka Bebić zastupnike je izvijestio da će parlament sutra, nakon glasovanja u podne, skromno obilježiti Dan Hrvatskog sabora 30. svibnja te ih zamolio da u što većem broju dođu na svečanost.