Uhićen Ratko Mladić

Prekinuto je saslušanje uhićenog ratnog zločinca Ratka Mladića zbog njegovog teškog psihofizičkog saslušanja.

Mladić je popodne doveden pred istražnog suca. Međutim, sudac ga nije mogao ispitati jer Mladić nije mogao niti govoriti. Čak nije dao niti osobne podatke, a kad je i uspio govoriti, govorio je nepovezano, no ipak je znao gdje je i što ga je snašlo.

Saslušanje je prekinuto, a Mladića će pregledati liječnik. Nastavak saslušanja očekuje se sutra.

Sudac je trebao pročitati optužnicu te saslušati Mladića koji bi se i izjasnio o krivnji. Nakon toga saslušanja sudac ima tri dana za odluku o izručenju Haškom sudu. Nakon toga Mladić ima tri dana za žalbu. Zatim sudac donosi konačnu odluku, a mora je potvrditi srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović.

Pogledajte prve snimke Ratka Mladića


Podsjetimo, ujutro je u akciji koju su koordinirano izvele Služba za otkrivanje ratnih zločina i Savjet za nacionalnu sigurnost uhićen Ratko Mladić, potvrdio je na izvanrednoj konferenciji za novinare srbijanski predsjednik Boris Tadić. Ovime je još jednom potvrđena puna suradnja Republike Srbije s haškim sudom i predanost na zatvaranju ove krvave stranice naše povijesti, dodao je. Smatram da smo ovime skinuli ljagu sa srbijanskog naroda te podignuli moralni kredibilitet Srbije u međunarodnoj zajednici, poručio je Tadić. Naglasio je kako je ponosan zbog onoga što je učinjeno te se više puta zahvalio na uhićenju Akcijskom timu Savjeta za nacionalnu sigurnost i svim institucijama koje su to omogućile.

Tadić obećao uhićenje Hadžića

Tadić nije želio govoriti o detaljima uhićenja. Podsjetimo, mediji su objavili kako je jutros u Lazarevu, 80 kilometara sjeveroistočno od Beograda uhićen Milorad Komadić. On je uhićen u tajnoj akciji srbijanske policije nakon dojave da sliči Mladiću. Policija je tada potvrdila kako je u tijeku provjera identiteta i analiza DNK.

Za što se tereti Mladić

Ratko Mladić, bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba, optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući i optužnicu za genocid. Zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem optužen je za genocid u Srebrenici 1995. zbog pokolja 8000 Bošnjaka i za 43-mjesečnu opsadu Sarajeva. Karadžić je uhićen u Srbiji u srpnju 2008. i u pritvoru je u Den Haagu.


Reakcije iz svijeta - Brammertz pohvalio Srbiju

Reakcije hrvatskih političara na uhićenje Mladića


Podsjetimo na izjavu glavnog tužitelja Haškog suda Sergea Brammertza koji je tijekom nedavnog posjeta Beogradu kazao kako Srbija može i mora učiniti više na pronalaženju i uhićenju haških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Naglasio je kako haško Tužiteljstvo pretpostavlja da su bjegunci u Srbiji. Brammertz danas na Brijunima sudjeluje na regionalnoj konferenciji tužitelja. O suradnji sa zemljama regije on će 6. lipnja usmeno izvijestiti Vijeće sigurnosti.

Inače, u Beogradu danas boravi visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton. Sa srbijsnskim dužnosnicima trebala bi razgovarati o reformama koje Srbija provodi u procesu pridruživanja EU-u. Srbijanska je vlada za informaciju koja bi pomogla lociranju i uhićenju Mladića nudila deset milijuna kuna.