Tadić obećao uhićenje Hadžića

Nakon uhićenja Ratka Mladića, Srbija mora uhititi još jednog haškog bjegunca Gorana Hadžića. Obećao je to na izvanrednoj konferenciji za novinare srbijanski predsjednik Boris Tadić. Hadžić je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog progona Hrvata i drugih nesrpskih civila tijekom srpske okupacije dijelova Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Konferencija za novinare Borisa Tadića: Uhićen Mladić - video 

Od 161 osobe optužene pred Međunarodnim kaznenim sudom za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) u bijegu je još samo hrvatski Srbin Goran Hadžić. Bivši predsjednik vlade tzv. republike srpske krajine, samoproglašene tvorevine na trećini Hrvatske tijekom rata 1991.-1995., optužen je za ratne i zločine protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja.

Hadžić je nestao iz svoga doma ubrzo pošto je protiv njega podignuta optužnica u srpnju 2004. i nije se predao unatoč pozivima srbijanske vlade.

Optužnica ga tereti u 14 točaka za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog njegove upletenosti u ubojstva stotina Hrvata i deportaciju desetaka tisuća Hrvata i drugih nesrba tijekom rata. Optužen je, među ostalim i za pokolj na Ovčari gdje je strijeljano 250 Hrvata izvedenih iz vukovarske bolnice 1991.