Tko je Ratko Mladić

Haški optuženik Ratko Mladić rođen je 12. ožujka 1943. godine u selu Božinovići kod Kalinovika u Bosni i Hercegovini.

Završio je vojno-industrijsku školu u Zemunu, Vojnu akademiju kopnene vojske i Komandno-štabnu akademiju u Beogradu. Nakon završene Vojne akademije 1965. ušao je u stalni sastav Jugoslavenske narodne armije (JNA). Časničku karijeru započeo je s činom potporučnika u Skoplju.

Od 1989. do lipnja 1991. bio je načelnik Odjela za nastavu u Trećoj armijskoj oblasti u Skoplju, a nakon toga je postao pomoćnikom zapovjednika za pozadinu u Prištinskom korpusu.

Na početku rata na prostoru bivše Jugoslavije prebačen je u Knin, gde je zapovijedao Kninskim korpusom.

Odlukom krnjeg Predsjedništva SFRJ od 25. travnja 1992. raspoređen je za načelnika stožera Komande Druge armijske oblasti u Sarajevu. U svibnju 1992., kada se JNA povukla iz BiH, Mladić je imenovan zapovjednikom glavnog stožera štaba Vojske Republike Srpske (VRS). Na toj dužnosti bio je do prosinca 1996. godine.

Mladić je s vojskom 11. srpnja 1995. ušao u Srebrenicu, grad u istočnoj Bosni s većinskim muslimanskim stanovništvom, koji je bio pod zaštitom Ujedinjenih naroda. Zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem, koji je uhićen u Srbiji u srpnju 2008. i kojemu se sudi u Haagu, optužen je za genocid u Srebrenici 1995. zbog pokolja osam tisuća muslimana i zbog 43-mjesečne opsade Sarajeva.

Nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma u studenome 1995. godine, kojim je okončan rat u BiH, Mladić je u listopadu 1996. godine smijenjen s dužnosti zapovjednika VRS-a, a zatim i umirovljen po odluci tadašnje predsjednice RS-a Biljane Plavšić, prenosi Hina.

Mladić je nakon toga nekoliko godina živio u Beogradu. Odlukom bivšeg predsjednika SR Jugoslavije, Vojislava Koštunice, od lipnja 2001. godine Mladić je uklonjen iz evidencije profesionalnih vojnika Vojske Jugoslavije, a u veljači 2002. razriješen je profesionalne vojne službe.

Srbija je u listopadu 2007. godine raspisala nagradu od milijun eura za informaciju koja bi dovela do Mladića, a potom ju lani povisila na 10 milijuna eura.

Mladić je oženjen i ima sina. Kći mu se ubila u 23. godini za vrijeme rata u BiH.