Pohvale Srbiji i njezinu europskom putu

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz pozdravio je uhićenje bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića i pohvalio Srbiju. Čekamo njegovo prebacivanje u Haag gdje će mu se suditi. Svjesni smo posla koji su u uhićenju obavile srbijanske vlasti, posebno Vijeće za nacionalnu sigurnost i akcijski tim Srbije. Zahvaljujemo im na ispunjavanju obveza prema tribunalu i pravdi. Svjesni smo i napora međunarodne zajednice u mjerama koje su osigurale uhićenje Mladića, navodi se u Brammertzovoj izjavi koju je objavio njegov ured u Den Haagu.

Reakcije hrvatskih političara na Mladićevo uhićenje

Brammertz trenutačno boravi s tužiteljima iz regije na Brijunima na 5. regionalnoj konferenciji posvećenoj pitanjima suradnje na progonu ratnih zločina. S vijestima o uhićenju naše su misli prije svega sa žrtvama zločina počinjenih tijekom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, rekao je Brammertz koji smatra da Mladićevo uhićenje može imati pozitivni učinak na pomirenje. Danas je i važan dan za međunarodnu pravdu. Mladićevo uhićenje jasno pokazuje čvrstoću predanosti međunarodnoj pravdi i današnji događaji pokazuju da ljudi odgovorni za teške povrede međunarodnog humanitarnog prava ne mogu računati na to da će izbjeći kaznu, poručio je Brammertz.


NATO: Prigoda da pravda bude izvršena

Snažno pozdravljam vijest da je Ratko Mladić uhićen. Vojni zapovjednik bosanskih Srba imao je ključnu ulogu u nekim od najmračnijih epizoda balkanske i europske povijesti, uključujući opsadu Sarajeva i masakr tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici 1995. godine, stoji u poruci glavnog tajnika NATO-a Andersa-Fogha Rasmussena. Gotovo 16 godina nakon što je optužen za genocid i ostale ratne zločine, njegovo uhićenje napokon pruža prigodu da pravda bude izvršena, ističe glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza.


Bijela kuća oduševljena

Sjedinjene Države oduševljene su što je srbijanska vlada uhitila Ratka Mladića, najtraženijeg optuženika za ratne zločine u Europi, izvijestio je Reuters. SAD očekuje Mladićevo brzo prebacivanje u Haški sud, rekao je novinarima Ben Rhodes, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, i dodao kako njegovo uhićenje pokazuje da će pravda stići takve zločince.

To uhićenje predstavlja povijestan dan za međunarodnu pravdu i napredak prema nekažnjivosti zločina, rekao je u Parizu glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Cahterine Ashton zatražila je da Mladić bez odgode bude izručen Haškome tribunalu i poručila da je uhićenje važan korak naprijed za Srbiju. Povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele pozdravio je povijesni potez Srbije koja je pokazala da je razumjela ključnu važnost pomirbe u regiji. Pravda je zadovoljena i velika prepreka na putu Srbije perma EU je uklonjena. Ovo je veliki dan za Srbiju, za zapadni Balkan i za sve nas, rekao je.


'Europski izgledi za Srbiju sjajniji nego ikada'

Britanski ministar vanjskih poslova Wiliam Hague čestitao je srbijanskim vlastima na uhićenju koje je nazvao povijesnim trenutkom za regiju te poručio: Danas su naše misli s rodbinom žrtava ubijenih u opkoljenom Sarajevu i rodbinom žrtava genocida u Srebrenici. Pravda je spora ali dostižna, rekao je slovenski premijer Borut Pahor i čestitao Srbiji na uhićenju. Čestitke Srbiji uputio je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt te ocijenio da su europski izgledi za Srbiju sjajniji nego ikada.

Međutim, nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da je uhićenje važan element, ali ne znači automatski i pristup.