Pravda i politička trgovina

Predsjednica udruge Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić izjavila je da se raduje uhićenju Ratka Mladića, no izrazila je uvjerenje kako je riječ o nekoj vrsti političke trgovine.

Žao mi je što i druge majke nisu dočekale da sa mnom podijele ovu radost.
Prošlo je 16 godina, a Europa je tek sada dala zeleno svjetlo, procjenjujući kako je on naskuplji i kako se može najbolje prodati, izjavila je Subašić novinarima u Sarajevu. Srbija je shvatila da ne može s Mladićem u Europu i na kraju ga je predala, rekla je Subašić dodajući kako je u konačnici možda ipak najvažnije to što je i Mladić iskusio kako je to kada se nekoga liši slobode.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da su tijela vlasti te zemlje također sudjelovala u provedbi mjera koje su u konačnici dovele do uhićenja. Izetbegović je pozdravio Mladićevo uhićenje. Rekao je kako je to jedna od pretpostavki za provedbu pravde te izrazio nadu da će suđenje pridonijeti razjašnjavanju istine o onome što se zbivalo tijekom rata, ali i nakon njega.

Mladićevo uhićenje u Republici Srpskoj propraćeno je suzdržano, uz oprezne izjave entitetskih dužnosnika i osoba iz političkog života. Predsjednik RS Milorad Dodik u pisanoj je izjavi rekao kako to uhićenje predstavlja ispunjenje međunarodnih obveza iz Daytonskog sporazuma koje su preuzele sve države u susjedstvu. Ustvrdio je da tijela vlasti RS nikada nisu stajala niti će stajati u obrani bilo koga tko je počinio ratne zločine, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost. Dodik je izrazio nadu da će Mladić imati pravedno suđenje.

Predsjednik oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić Mladićevo je uhićenje doživio kao nastavak politike Srbije koja se odvano odučila na izručenje svojih vojnih i političkih vođa kako bi pokazala Zapadu da je pripravna na ispunjenje njegovih zahtjeva.