Zadnji metri hrvatskih pregovora

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle rekao je pred Odborom za poslove Europske unije njemačkog parlamenta kako bi pristupanje Hrvatske EU-u moglo uslijediti 1. srpnja 2013.

Westerwelle je, kako stoji u njegovu pisanu govoru u koji je uvid imala Hina, kazao kako je nakon razgovora s ministrima vanjskih poslova Europske unije na sjednici Vijeća za opće poslove 23. svibnja stekao dojam da je Hrvatska na zadnjim metrima prema Europskoj uniji.

Također je rekao da će, ako još neobjavljeno izvješće Europske komisije bude pozitivno kako se očekuje, uskoro biti poznat datum završetka pregovora, a i pristupanje bi moglo uslijediti 1. srpnja 2013. godine.

Francuska se zalaže za što brže zaključivanje pristupnih pregovora Hrvatske i Europske unije. S nestrpljenjem očekujemo da se pregovori završe, mi smo spremni i za zatvaranje pregovora u lipnju ako Europska komisija potvrdi da su uvjeti ispunjeni, rekao je diplomat koji je želio ostati neimenovan.


Francuska za zaključivanje pregovora u lipnju

Prijedlozi da se uvede sustav praćenja preuzetih obveza od zaključenja pregovora do ulaska u članstvo imaju za cilj olakšati ulazak u EU, a ne ga odgoditi, doznaje se iz francuskih diplomatskih izvora.

Proteklih dana pojedini mediji u članicama EU-a nagađali su da Francuska zajedno s još nekim zemljama želi usporiti pregovore, a neki su navodili izjavu neimenovanog europskog diplomata koji je rekao da Pariz želi završetak pregovora u srpnju kada su ljudi na plaži i kada bi završetak pregovora prošao manje zapaženo u javnosti.