Zbog nedostatka liječnika dopuna zakona

Prijedlog dopune Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, koji bi trebao pridonijeti rješavanju problema s nedostatkom liječničkog kadra, poduprla je većina klubova zastupnika, ali su iz oporbe upozorili da se sličan problem s nedostatkom nastavnika javlja i u drugim strukama pa su zatražili opsežniju analizu.

Andrija Hebrang (HDZ) upozorio je da je broj liječnika na broj stanovnika drastično opao za vrijeme Domovinskog rata da se te posljedice osjećaju i danas.

Ako nam nedostaje liječnika, zašto brkamo lončiće? Zašto to povezujemo s fakultetom, upitao je Miljenko Dorić (HNS/HSU) te naveo da treba odvojiti struku od znanstveno-nastavnog rada i omogućiti da oni koji se brinu o znanstvenom podmlatku imaju dostojnu zamjenu. Smatra da bi se nedostatak liječničkog kadra mogao riješiti olakšicama i stipendijama kako bi se interes mladih još više usmjerio prema deficitarnim zanimanjima, te povećanjem upisnih kvota na visokoškolskim i fakultetskim ustanovama.

Zastupnici SDP-a najavili su da neće poduprijeti konačni prijedlog zakona o Registru vijeća, koordinacija i predstavnika nacionalnih manjina. Zašto donosimo zakon o registru kad još uvijek nemamo zakon o vijećima, upitao je Šime Lučin (SDP), koji smatra da bi se, prije svega, trebao poboljšati Ustavni zakon o nacionalnim manjinama.

Mile Horvat (SDSS) kaže da se zakon donosi u pravo vrijeme, mjesec dana prije izbora za vijeća nacionalnih manjina, ali i naveo prijedloge poboljšanja kako bi se bolje regulirao rad vijeća i okviri za način financiranja manjinskih institucija.