Dvostruko ubojstvo zbog ljubomore

U zagrebačkoj Dubravi poslijepodne se dogodilo dvostruko obojstvo. Muškarac je iz vatrenog oružja ubio djevojku i mladića. Zatim je pokušao ubiti i sebe.

Prema neslužbenim informacijama, muškarac je u Dotršćanskoj ulici prvo pucao u mladića i na mjestu ga usmrtio. Djevojka s kojom je prva žrtva bila u društvu pokušala je pobjeći, no počinitelj ju je sustigao i pucao i u nju. Preminula je od zadobivenih ozljeda.

Ubojica je pobjegao, a zatim je pucao u sebe. Hospitaliziran je u KB-u Dubrava i u životnoj je opasnosti.

Motiv dvostrukog ubojstva najvjerojatnije je ljubomora, doznaje se u policiji.


Nasilnici najčešće suprug, partner ili bliski rođak

Svjetska statistika svjedoči kako su u više od 70% slučajeva ubojstava žena u svijetu izvršitelji bili njihovi partneri.

U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svojeg partnera, u SAD-u svaka šesta, a u Hrvatskoj je svakih 15 minuta fizički zlostavljana jedna žena. Podaci su djelomično točni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura.

Prošle je godine u Hrvatskoj ubijeno čak 16 žena, a počinitelj je bio suprug, partner ili bliski rođak. Taj podatak pokazuje koliko je uistinu važno konstantno govoriti o tom problemu, odgajati javnost da ne zatvara oči i uši na vapaje u pomoć koji dolaze iz susjednog stana.

Osvještavanjem svojih prava, zlostavljane će žene ranije prijaviti nasilnika te napraviti sve da sebe i svoju djecu zaštite od batina i ponižavanja. Statistika govori da je posljednjih godina sve više prijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama.