Obama i Medvedev o raketnoj obrani

Američki predsjednik Barack Obama sastao se u Deauvilleu u Francuskoj, na marginama summita skupine G-8, s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom. Razgovarali su o američkim planovima za proturaketni štit u Europi, američkoj potpori ulasku Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), o Iranu te stanju na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Obama je rekao kako su se, glede proturaketne obrane obvezali raditi zajedno kako bi pronašli pristup i konfiguraciju sukladnu sigurnosnim potrebama obiju zemalja. Medvedev je rekao da će neslaganje u tom pitanju vjerojatno riješiti budući političari, možda do 2020., a da on i Obama mogu postaviti temelje.

Američki je predsjednik izrazio potporu završetku pregovora o ulasku Rusije u WTO, rekavši da bi to bilo dobro za svjetsko gospodarstvo.

Nadam se da ćemo moći završiti taj proces, dovesti ga u finalnu fazu, no potrebni su određeni poticaji, rekao je Medvedev.

Dvojica čelnika razgovarali su i o Iranu te o stanju na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi. 

Obama i čelnici Italije, Njemačke, Japana, Rusije, Velike Britanije i Kanade sudjelovali su na radnom ručku čiji je domaćin bio francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, a američki predsjednik poslije se sastao s japanskim premijerom Naotom Kanom.