Završetak pregovora u lipnju

Saborski klubovi podržali su izvješće Nacionalnog odbora koje su podnijeli predsjednica odbora Vesna Pusić i glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak.

U izvješću su detaljno nabrojena sva poglavlja u pregovorima s Europskom unijom koja su lani još bila otvorena ili su pak zatvorena, uz ocjenu da je u pregovorima o pristupanju Hrvatske Uniji u drugoj polovici prošle godine zabilježen napredak u pregovorima te da ulaze u završnu fazu.

Jako su dobri izgledi da pregovore završimo do kraja lipnja. Ako ne tada, onda sigurno u srpnju, rekao je Drobnjak tijekom rasprave o izvješću. Hrvatska, dodao je Drobnjak, u lipnju očekuje formalni datum pristupanja, odnosno da Europska komisija tehnički datum 1. srpnja 2013. službeno i potvrdi. Izlazimo iz razdoblja neizvjesnosti i ulazimo u razdoblje sigurnosti i izvjesnosti, naglasio je zahvalivši Saboru i Nacionalnom odboru na, kako je rekao, presudnoj potpori pregovaračkom timu.

Isto misli i predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić, također uvjerena kako ima zgleda da pregovori završe do kraja lipnja jer je za nas iz niza razloga to jako važno. Pusić je izvijestila kako je od 35 pregovaračkih poglavlja ostalo još samo pet - tri sadržajna (pravosuđe i temeljna prava, ribarstvo te tržišno natjecanje) i dva tehnička (financijske i proračunske odredbe te ostala pitanja).

Nadam se da je ovo predzadnje izvješće prije nego završimo pregovore, poručila je zastupnicima.


Bebić: Sabor napravio velik posao u pristupanju EU-u
Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić naglasio je kako je Hrvatski sabor, usklađujući hrvatske s propisima EU-a,  te u aktivnostima u međuparlamentarnoj suradnji, napravio velik posao.

U raspravi o izvješću Bebić je istaknuo kako je najveća zasluga toga politički konsenzus svih parlamentarnih stranaka oko europskog puta Hrvatske. Bebić je pohvalio Sabor koji je u tri godine donio oko 270 zakona kojima je hrvatsko zakonodavstvu usklađeno s propisima EU-a, Vladu koja je, kako je rekao, sukcesivno i na vrijeme pripremala zakonske prijedloge te Nacionalni odbor.



Obilježavanje Dana Hrvatskog sabora

Nakon glasovanja zastupnici će obilježiti Dan Hrvatskog sabora prigodnim obraćanjem predsjednika Sabora Luke Bebića.

Dan Hrvatskoga sabora 30. svibnja obilježava se kao dan spomena na konstituiranje prvog slobodno izabranog višestranačkog Sabora i na njegovu povijesnu ulogu. Moderni hrvatski parlament konstituiran je 30. svibnja 1990. nakon prvih slobodnih, demokratskih i višestranačkih izbora.