Mladić ima tri dana za žalbu

U Beogradu je pred istražnim sucem Odjela za ratne zločine Višeg suda, a nakon što je utvrđeno da je sposoban pratiti suđenje, ispitan haški optuženik Ratko Mladić.

Donesena je odluka da su ispunjeni svi uvjeti da ga se izruči Haagu. Mladićeva obitelj i odvjetnik, nakon što su ga jutros posjetili, tražili su da ga se zbog zdravstvenog stanja prebaci u bolnicu i odgodi izručenje.

Proširenje optužnice, dodijeljeni suci

Prema svemu sudeći Mladić će već sljedeći tjedan biti izručen. Dotad ima pravo na žalbu na izručenje čij rok za podnošenje istječe u ponedjeljak. Potom sudac ima tri dana na odluku o žalbi. Ako ju odbije na spisu za izručenje onda samo još fali potpis srbijanske ministrice pravosuđa Snežane Malović.


Odvjetnik traži neovisno liječničko mišljenje

Mladićev odvjetnik Miloš Šaljić kazao je kako je ispitivanje završeno tako što je Mladić odbio bilo što govoriti i iznijeti obranu u odnosu na hašku optužnicu. Smatram da nije sposoban i da je tijekom čitavog trajanja ispitivanja pokazivao sasvim suprotne znakove, odnosno da ne prati na odgovarajući način ono što se događa u sudnici, kazao je Šaljić. Dodao je kako je Mladić prelazio s teme na temu, pričao nevezane stvari. Obrana će stoga tražiti neovisno liječničko mišljenje odnosno, kako je rekao, sudske vještake koji će utvrditi pravo stanje stvari.

Ovo je očito, po našem mišljenju, namijenjeno tome da se postupak ovdje što prije okonča. Mladić u ovom trenutku sigurno nije sposoban pratiti rad i dati odgovarajuću obranu
, istaknuo je Mladićev branitelj.

Obrana će službenim putem tražiti da Mladić bude prebačen u beogradsku Vojnomedicinsku akademiju, a sljedeći korak je žalba na odluku suda o ispunjenosti uvjeta za Mladićevo izručenje. Realno bi, po Šaljićevim riječima, bilo da se prvo riješi problem Mladićeva zdravlja pa da se onda ide na ekstradicijski postupak, jer po njegovim riječima nije uobičajeno da se izručuje nekoga tko je bolestan i tko ne može pratiti suđenje.


Što kaže glavni haški tužitelj Brammertz

Prve snimke Ratka Mladića


Dan nakon uhićenja taj je događaj glavna vijest u beogradskim medijima. Tisak na naslovnim stranicama donosi informacije o njegovom životu prije uhićenja, samoj akciji uhićenja te pravosudnoj proceduri koja slijedi.

U tekstu naslovljenom Mladić radio kao nadničar na građevini, dnevnik Blic donosi priču dvadesetogodišnjeg studenta koji je tom listu rekao kako je s Mladićem radio u zrenjaninskoj Novoj industrijskoj zoni. Bio je običan fizički radnik. Radili smo zajedno i još sam u šoku. Ne mogu vjerovati da je Milorad Komadić u stvari Ratko Mladić, rekao je student dodajući da ga je poznavao.

List Danas piše da ogorčeni mještani nisu dozvolili ni jednom snimatelju, novinaru niti bilo kome fotografirati kuću u kojoj je Mladić boravio niti uzimati izjave.

Dnevnik Press piše da će Mladić biti izručen Haškom tribunalu najranije u nedjelju, a da je postupak ekstradicije započeo odmah nakon njegovog uhićenja.


Mladićevo uhićenje najvažniji događaj za tisak u BiH

Uhićenje Ratka Mladića vijest je koja je zaslužila mjesto na prvim stranicama svih dnevnih listova u Bosni i Hercegovini koji su kao i elektronički mediji u toj zemlji dan prije tom događaju posvetili najveću moguću pozornost.

Pao krvnik i Konačno veliki su naslovi kojima su o Mladićevu uhićenju svoje čitatelje izvijestili sarajevski Dnevni avaz i Oslobođenje. Prenoseći detalje vezane uz samu operaciju uhićenja, Avaz tvrdi kako je u tome sudjelovala i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA).

U proteklih pola godine obavještajne strukture BiH radile su sa srbijanskim kolegama na otkrivanju skloništa zločinca (Mladića), navodi list te ističe kako je ravnatelj OSA-e Almir Džuvo sve to vrijeme bio u stalnom kontaktu s glavnim tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Sergeom Brammertzom.

U posebnom komentaru Avaz ipak sugerira kako je vrijeme uhićenja zapravo potvrdilo stare sumnje da su vlasti u Beogradu Mladića držale u nekoj vrsti "kontrolirane slobode". Da su htjeli, davno su ga mogli predati međunarodnoj pravdi, piše kolumnist Vlastimir Mijović koji zaključuje kako je pomalo apsurdno to što će Srbija nakon svega biti čak i nagrađena pozivnicom za priključenje Europskoj uniji.

Banjolučke Nezavisne novine bliske Miloradu Dodiku suzdržale su se od posebnih komentara te se uglavnom zadržavaju na faktografiji prenoseći očekivanja kako će nakon Mladićeva uhićenja vrata EU-a Srbiji biti širom otvorena.


Tadić obećao uhićenje Hadžića

Podsjetimo, najtraženiji haški bjegunac skrivao se gotovo 16 godina. Uhićen je jučer rano ujutro u selu Lazarevu blizu Zrenjanina.

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz vijest o uhićenju Ratka Mladića dočekao je na Brijunima. Prije odlaska novinarima je izjavio kako postoji mogućnost da optužnica protiv Mladića koja ga tereti za genocid u Srebrenici i opsadu Sarajeva bude proširena i na ratne zločine koje je Mladić počinio u Hrvatskoj.

Za što se tereti Mladić


Reakcije hrvatskih političara na uhićenje Mladića


Inače Brammertz je rekao da je uhićenje došlo jako kasno, ali je bitno da je uhićen jedan od dvojice najtraženijih ratnih zločinaca.

Srbijanska je vlada za informacije o skrivanju Ratka Mladića nudila deset milijuna eura, a američka još pet milijuna. No koordinator vlade Srbije za odnose s javnošću Slobodan Homen izjavio je da nitko od pripadnika službi sigurnosti i policije neće uzeti ni cent od 10 milijuna dolara nagrade te da su, uhićujući Mladića, oni samo radili svoj posao u skladu s Ustavom i zakonom.