Konferencija "Pogled k Rusiji"

U Zagrebu je održana velika međunarodna konferencija naziva Pogled k Rusiji. Riječ je o skupu na kojemu se okupila gospodarska i politička elita iz Hrvatske, Rusije, Velike Britanije i zemalja regije.

Na skupu, koji je održan u organizaciji Akademije za politički razvoj i uz potporu Hrvatske gospodarske komore, istaknuto je kako je od osamostaljenja RH Rusija bila na rubovima njezinog političkog i gospodarskog interesa što je pridonijelo i propuštenoj prilici za jače prisustvo hrvatskih tvrtki u Ruskoj Federaciji. Ipak utvrđeno je da u zadnje vrijeme interes za gospodarskom suradnjom raste.


Hrvatsko-ruski poslovni odnosi obilježeni bljeskovima i zahlađenjima

Nakon osamostaljenja hrvatske tvrtke su uz nekoliko iznimaka otišle iz Rusije, a to se može povezati s nesposobnošću prepoznavanja Rusije kao nezaobilaznog aktera međunarodnih odnosa, pogotovo u Europi
, rekao je bivši veleposlanik Hrvatske u Rusiji Hidajet Biščević. Dodao je i kako su hrvatsko-ruski odnosi zadnja dva desetljeća obilježeni bljeskovima i zahlađenjima, a pod utjecajem politike hrvatske tvrtke okrenule su se zapadu, kaže Biščević.


Administrativne poteškoće ruskih investitora u Hrvatskoj

Veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Robert Markaryan smatra da su odnosi dviju zemalja intenzivni i dobri u mnogim područjima, ali da ekonomske veze zaostaju za kulturnim i političkim. No u zadnje vrijeme primjetan je pojačani interes hrvatskih poduzeća za Rusiju. Također je otvoren i ured Hrvatske gospodarske komore u Moskvi, naveo je Markaryan. Osvrnuo se i na administrativne poteškoće ruskih investitora u Hrvatskoj te na nejasno razlikovanje nadležnosti između središnje i lokalnih vlasti. Ustvrdio je stoga kako treba raditi na uklanjanju prepreka za ulaganje dodavši da hrvatsko članstvo u EU-u može samo unaprijediti odnose dviju zemalja.


Težak prodor na rusko tržište

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević istaknuo je da je prodor na rusko tržište skup i težak, obilježen snažnom konkurencijom i nedostatkom kapitala za potporu izvozu. Usto RH više nema razinu sposobnosti izvoza kapitalnih dobara kao prije 20-25 godina koja je potrebna za ozbiljniji gospodarski nastup u Rusiji.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, vrijednost hrvatskog robnog izvoza u Rusiju prošle godini bila je 175 milijuna eura, a uvoza 1,3 milijarde eura.