Božinović o sigurnosnim izazovima

Novi netradicionalni sigurnosni izazovi zaslužuju veću pozornost i ne smiju se podcijeniti, rekao je u Zagrebu hrvatski ministar obrane Davor Božinović na međunarodnoj konferenciji Sigurnosne prijetnje u nastajanju: Perspektive za energetsku sigurnost u jugoistočnoj Europi.

I dok operacije u Afganistanu i Libiji s pravom zaslužuju našu neposrednu pozornost, moramo biti pažljivi i ne podcijeniti dugoročne rizike i izazove povezane s energetskom sigunošću, kibernetičkim napadima, terorizmom i širenjem oružja masovnog uništenja, istaknuo je Božinović u svom uvodnom izlaganju.

Uspostava NATO-ove uprave za nove sigurnosne izazove važna je organizacijska inovacija koja bi trebala pomoći u jačanju sposobnosti Saveza da se uhvati u koštac s novim netradicionalnim sigurnosnim izazovima, dodao je.
Ako NATO želi nastaviti pružati sigurnost svojim članicama, onda ne može ignorirati izazove koje predstavljaju teroristi, pirati, ekstremisti, širenje oružja masovnog uništenja, druge opasne tehnologije, kibernetički napadi, rekao je Božinović.

Važnost energetike iz političke, gospodarske, socijalne perspektive kao i iz perspektive utjecaja na okoliš više se ne može podcjenivati u sigurnosnim krugovima, naglasio je.

Cilj konferencije je raspraviti o rastućim sigurnosnim izazovima, posebice energetskim i njihovom utjecaju na sigurnost kako u globalnom smislu tako i u regionalnom kontekstu.

Na konferenciji sudjeluje oko 70 predstavnika država članica NATO-a i država partnera.