O zaštiti financijskih interesa EU-a u RH

Konferencija Postignuća i izazovi u području zaštite financijskih interesa Europske unije u Republici Hrvatskoj održava se danas u Zagrebu a organizirana je u sklopu twinning light projekta financiranog iz programa EU-a za Hrvatsku IPA 2007.


Ciljevi projekta pod nazivom Jačanje AFCOS sustava s ciljem zaštite financijskih interesa EU-a u RH, s proračunom od 250.000 eura, jesu unapređenje AFCOS sustava (sustav za borbu protiv prijevara) u RH radi učinkovite koordinacije zakonodavnih, upravnih i operativnih aktivnosti s ciljem zaštite financijskih interesa EU-a u Hrvatskoj i suradnje s Europskim uredom za borbu protiv prijevara (OLAF).


Nadalje projekt je usmjeren na jačanje koordinativne uloge Ministarstva financija, Samostalnog odjela za suzbijanje nepravilnosti i prijevara u okviru AFCOS sustava, prenosi Hina. Konferencija se održava po provedbi tehničkog dijela aktivnosti projekta, što obuhvaća poboljšanje procedura za prevenciju, detektiranje i izvještavanje o nepravilnostima ili sumnji na prevaru tijela koja upravljaju europskim fondovima.


Na konferenciji sudjeluju državna tajnica u ministarstvu financija Ivana Maletić, načelnica Samostalnog odjela za suzbijanje nepravilnosti i prijevara Mirjana Jurić, rumunjski stručnjaci te sudac i državni tajnik iz Odjela za borbu protiv prijevara (DLAF) iz Rumunjske Claudiu Dumitrescu.

Tihomir Kralj, tajnik Ministarstva pravosuđa, trebao bi govoriti o području suzbijanja korupcije, a profesorica Zlata Đurđević s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o kaznenopravnim aspektima zaštite financijskih interesa EU-a, dodaje se u priopćenju.