Iz delegacije EU-a stižu odgovori

Delegacija Europske unije u Hrvatskoj u svom biltenu za svibanj objavila je nekoliko odgovora na pitanja koja muče hrvatske građane u procesu pristupanja Europskoj uniji, a koja su bila ubačena u EU-ov poštanski sandučić tijekom Europskog tjedna.

Prvo se pitanje odnosi na mogući gubitak nacionalnog i kulturnog identiteta kada Hrvatska uđe u EU, a drugo hoće li građani Hrvatske morati znati strane jezike da bi u EU-u mogli ostvarivati svoja prava.

Hrvatska neće izgubiti ni nacionalni ni kulturni identitet, na što ukazuju i iskustva današnjih članica, kaže se u odgovoru delegacije EU-a. Dodaje se da je jedan od osnovnih principa na kojima počiva EU Ujedinjeni u različitosti.

Zaštita nacionalnih identiteta država članica zajamčena je i Člankom 6 Ugovora o Europskoj uniji:Unija će poštovati nacionalne identitete svojih država članica. Isto se odnosi i na strah od gubitka kulturnog identiteta jer čuvanje i promicanje kulturne raznolikosti su među temeljnim načelima Europske unije.

Što se tiče hrvatskog jezika, naglašava se da je jezična raznolikost kulturni i demokratski temelj Europske unije, stoga za hrvatski jezik ne postoji nikakva opasnost, ali isto tako ističe se kako Europska unija podupire učenje još dva strana jezika uz materinji kako bi se povećala konkurentnost građana na tržištu EU-a.

S proširenjima 2004. i 2007., broj službenih jezika Europske unije porastao je s 11 na 23 a isto tako nedavnim zatvaranjem poglavlja 34 postavljeni su i pravni okviri u kojima će hrvatski jezik nakon pristupanja Hrvatske EU-u postati 24. službeni jezik Europske unije.

EU jamči građanima da mogu pisati nekoj instituciji ili tijelu EU-a te primiti odgovor na svom jeziku, također na sudu neke druge države članice imaju pravo prijevoda postupka na vlastiti jezik.
Zakonodavstvo EU-a mora biti dostupno na svim službenim jezicima a time i svim građanima.

Delegacija je naglasila kako planira nastaviti koristiti EU-ov poštanski sandučić i u budućim aktivnostima kao način izravne komunikacije s građanima.