Žene i poduzetništvo

U Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu hrvatska udruga poslovnih žena Krug svečano je obilježila Svjetski dan poduzetnica. Okupilo se oko stotina poduzetnica i menadžerica iz cijele Hrvatske, a dodijeljene su i nagrade najuspješnijoj poduzetnici i menadžerici godine.


U godinama krize bolje su opstajale tvrtke na čelu sa ženama

Svečanosti je prisustvovala i predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je tom prilikom istaknula kako posebna potpora ženama poduzetnicama mora biti izražena u svim programima hrvatske države kao i na svim lokalnim razinama.

Čestitavši svim poduzetnicama na uspješnom poslu, premijerka se pozvala na istraživanja prema kojima su tvrtke u zadnjim godinama ekonomske krize na čelu kojih su bile žene bolje opstajale. Naime prema podacima koji su se čuli na skupu, u zadnje dvije tri krizne godine u Hrvatskoj je ugašeno 15 posto tvrtki, dok je takvih koje su vodile žene tek dva posto.

Kosor je također poručila da završetak pregovora i skori ulazak Hrvatske u EU otvara nove prilike za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, pa tako i poduzetnicama.


Poduzetnica i menadžerica godine

Za najbolju poduzetnicu godine izabrana je Katarina Majić iz tvrke Ira Commerce iz Dugopolja kod Splita, a najuspješnijom menadžericom godine proglašena je Jadranka Kvasnička iz tvrtke Croatiainspect iz Zagreba.

Predsjednica udruge Krug Jadranka Radovanić uručila je posebnu nagradu premijerki Kosor za njezine aktivnosti u sklopu udruge naglasivši da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja, ako ne i jedina u regiji i EU-u, koja je prošle godine donijela strategiju za žene u poduzetništvu. Ta se strategija oslanja i na nacionalni akcijski plan za ravnopravnost spolova u čemu udruga Krug također aktivno sudjeluje.


Rad i hrabrost mijenjaju situaciju na bolje

Predsjednik HGK Nadan Vidošević istaknuo je da se u današnje vrijeme, kada je u Hrvatskoj više društvena, nego ekonomska kriza, samo radom može promijeniti situacija na bolje.

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol poručila je ženama poduzetnicama da budu glasnije, hrabrije i agresivnije u svojim traženjima.


Potpora ženama poduzetnicama