Izmijenjen zakon o poljoprivrednom zemljištu

Hrvatski sabor donio je odluku o pristupanju promjenama Ustava, kojima bi Zakon o pravima hrvatskih branitelja postao ustavni zakon. Odluka je prihvaćena sa 79 glasova vladajuće koalicije, koja nije bila jedinstvena jer su se tri SDSS-ovca suzdržala pri glasovanju.

Oporba je glasovala protiv, jer promjene ustava smatraju političkim trikom u predizbornom razdoblju. Bez oporbene potpore ustavne promjene ne mogu proći jer je za konačno prihvaćanje potrebna dvotrećinska većina, to jest 102 glasa.

Izmjene zakona o poljoprivrednom zemljištu prošle su s 80 glasova, uz vladin amandman da se tržišna cijena prenamijenjenog poljoprivrednog zemljišta utvrđuje kao tržišna cijena istog zemljišta unutar granica građevinskog područja. 

Zakonom se pojednostavnjuje procedura raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, a oporba se boji da se drastičnim smanjenjem naknade za prenamjenu potiču zemljišne špekulacije i otvara prostor za korupciju prilikom izmjena prostornih planova.

Protiv izmjena su i seljaci koji su uoči glasovanja u Saboru iz Požege uputili  oštru poruku. Najavili su masovne prosvjede jer se izmjenama Zakona pogoduje krupnom kapitalu, a uništavaju obiteljska gospodarstva.

Seljaci traktorima idu na more

Zastupnici, koji će sjednicu nastaviti nakon tjedan dana stanke, prigodnim su domjenkom obilježili 30. svibnja - Dan Hrvatskog sabora.