Optužnica za zločine - jamac budućnosti

Predsjednica vlade Jadranka Kosor pozdravila je najavu glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza o proširenju optužnica protiv Ratka Mladića i na zločine u Hrvatskoj.

Kosor je napomenula da je vezano uz to već održala konzultacije s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem i dodala da je to i naš zahtjev za zločine počinjene u Hrvatskoj.  Mi ćemo i poduzeti neke korake s tim u vezi i zaista očekujemo da se to dogodi, kazala je premijerka odgovarajući na pitanja novinara nakon svečanosti u Domu Hrvatske vojske u povodu 20. obljetnice Oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske.

Upitana postoje li pravni mehanizmi za proširenje optužnice s obzirom na to da je izlazna strategija Haškog suda već na snazi, Kosor je odgovorila da na tome radi Ministarstvo pravosuđa te da će se vjerojatno ministar pravosuđa sastati i s glavnim državnim odvjetnikom i sve te aspekte treba razmotriti i Državno odvjetništvo RH. 

Iznimno je važno da svi odgovorni za zločine, pogotovo zločinci odgovorni za smrt tisuće i tisuće ljudi, za genocid - kakav je Mladić, moraju stati pred lice pravde i odgovarati. To je jamstvo budućnosti, trajnog mira i stabilnosti, najavila je premijerka.

Bajić: Optužnicu proširiti i na nedjela u Hrvatskoj

Mi smo 2003. dostavili sve materijale sa zahtjevom da se to uključi u postojeću optužnicu. Vjerojatno se to tada nije razmatralo s obzirom na to da tada nije bio dostupan jer, kao što znate, 17 godina se već traga za njim, ali nadam se da će se sada stvari bitno promjeniti. Mislim da bi bilo jako važno da se i svi zločini koji su se dogodili u Hrvatskoj pripoje toj optužnici i da se jedinstveno o tome raspravlja i odlučuje, izjavio je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Josipović: Ispitati Mladićevu odgovornost za zločine u RH

Sasvim sigurno bilo bi primjereno da se ispita Mladićeva odgovornost i za zločine u Hrvatskoj. Sjetimo se samo strašnog zločina u Škabrnji. Mislim da će za to biti dobre volje i na strani tužitelja, rekao je u Varšavi hrvatski predsjednik Ivo Josipović.  O tome treba li Hrvatska sada jače inzistirati na uhićenju drugog preostalog haškog bjegunca Gorana Hadžića, Josipović je odgovorio da je "Hrvatska uvijek isticala da i Goran Hadžić mora pred lice pravde.