Mladineo na slobodi

Bivšem direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinku Mladineu, zajedno s još četvero osumnjičenih da su Fond oštetili za najmanje 103 milijuna kuna fiktivnom prodajom PET ambalaže, ukinut je istražni zatvor, u kojem su zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke proveli posljednjih mjesec dana.

Sudac istrage Ratko Šćekić prihvatio je prijedlog obrane da se osumnjičenima izrekne blaža mjera, odnosno da im se na slobodi zabrani pristup svjedocima koji još nisu ispitani, izjavio je Mladineov odvjetnik Milenko Umičević. Osumnjičenici su pušteni popodne na slobodu. Zabranu kontakta sa svjedocima trebala bi nadzirati policija.

U istrazi o fiktivnoj prodaji PET ambalaže Mladinea se sumnjiči da je u cilju izvlačenja novca iz Fonda osnovao kriminalnu skupinu u kojoj su bili vlasnica tvrtke "BBS" iz Podruta i bivša HDZ-ova saborska zastupnica Barbara Bešenić, njezin sin Krunoslav Bešenić, direktor poduzeća "Retabl" iz Metkovića Dragan Mioč te vlasnik zadarske tvrtke "Odlagališta sirovina" Miho Zrnić Marinović, poznat kao "dalmatinski kralj otpada".

Istražitelji sumnjaju da je do plijena, jednog od većih u dosadašnjim korupcijskim aferama, skupina došla zlouporabama položaja i ovlasti te krivotvorenjem službenih isprava koje su trajale od početka 2006. do studenog prošle godine.

Mladineo je zbog ove istrage 28. travnja vraćen u Remetinec nakon samo deset dana slobode. Naime, USKOK ga istražuje od početka studenoga prošle godine kada je uhićen u aferi Fimi media u kojoj je s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, Mladenom Barišićem i ostalima osumnjičen za izvlačenje više od 80 milijuna državnih kuna preko marketinške agencije u vlasništvu Nevenke Jurak.