Policija šesti put spriječila gay paradu

Policija je u ruskome glavnom gradu privela četrdesetak osoba nakon što su se aktivisti za prava homoseksualaca sukobili sa svojim protivnicima u šestom pokušaju da održe gay paradu.

Aktivisti su se nadali da će novi moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin konačno dopustiti održavanje parada, nakon višegodišnjeg odbijanja vlasti da izdaju dopuštenje. Okupili su se u blizini kremaljskih zidina, no ondje su ih dočekali ekstremni desničari i napali ih čim su istaknuli svoje zastave i postere. Policija je potjerala obje skupine i uhitila 40-ak osoba.

Zabrana je šokantna. U Drugom svjetskom ratu Moskovljani se se protivili nacistima, a gradonačelnik je sada s njima u tajnom savezu, izjavio je jedan od aktivista.


Ekstremni desničar Leonid Simonović izjavio je pak kako je Bog jednom spalio Sodomu i Gomoru. Budemo li dopustili nešto slično ovdje, spalit će i Moskvu - a mi to ne želimo, rekao je.

Homoseksualnost je u Rusiji dekriminalizirana 1993., no moskovska homoseksualna scena još uvijek se mora skrivati zbog duboko ukorijenjenih predrasuda domaćeg stanovništva o homoseksualnim parovima.