Dan mladosti - radosti

I 31 godinu nakon smrti, lik Josipa Broza Tita ne prestaje izazivati zanimanje javnosti. Dok ga s jedne strane napadaju kao diktatora i zločinca, s druge strane svake godine u Kumrovec stižu tisuće ljudi kako bi mu odale počast.

I danas oko 6000 nostalgičara iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine radije bi pokisnulo nego propustilo manifestaciju Dan mladosti - radosti koja se u Kumrovcu održava u čast Titovog rođendana. Izostali su najavljeni prosvjedi protiv Tita. Ali ne i stotinjak policajaca, koji su budno pratili skup.

Bivši predsjednik države, ujedno počasni predsjednik Saveza antifašista Hrvatske Stijepan Mesić u Kumrovcu je iskoristio priliku da nastavi javnu polemiku s Andrijom Hebrangom. Rekao je da Tito nije naredio likvidacije zarobljenika na Bleiburgu, ali sugerirao je da je to učinio Hebrang stariji i to u tekstu napisanom u jeku Drugog svjetskog rata.

Narodnooslobodilačka vojska drži čvrsto i spremno oružje u svojim rukama. Tko se toj sili suprotstavi, bit će nemilosrdno pregažen i uništen, završen citat. Te su riječi, uključujući i one "pregažen i uništen" napisane godine 1944, a nije ih potpisao Tito. Ne, potpisao ih je i napisao Andrija Hebrang, rekao je Mesić.

Moj se otac hrabro borio u ratu protiv naoružanih protivnika, a Mesićev kukavički poslije rata protiv golorukih protivnika. I zato je on zadnji koji može govoriti o našim očevima, odgovorio je Hebrang.