Prosvjedi protiv nuklearki

Nekoliko desetaka tisuća protivnika nuklearne energije prosvjedovalo je u dvadesetak njemačkih gradova, tražeći od vlade da ubrza napuštanje nuklearne energije. Oko 160.000 osoba prosvjedovalo je u 21 njemačkom gradu, od kojih najviše u Berlinu, Münchenu i Hamburgu.

Koalicija pod vodstvom Angele Merkel treba se sastati u nedjelju kako bi razmotrila kalendar zatvaranja koji je predložilo povjerenstvo formirano u ožujku, nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi. Povjerenstvo će vjerojatno sugerirati konačno napuštanje nuklearne energije u sljedećih deset godina, pišu njemački mediji.

Dogovor o provjeri izdržljivosti nuklearki

Zaustavljanje svih njemačkih reaktora do 2021. zapravo je plan koji je još 2000. predložila koalicija socijaldemokrata i zelenih. Prošle je godine međutim prošao plan o dvanaestogodišnjem produljenju tog roka rada nuklearki, što je izazvalo val revolta u Njemačkoj. Međutim, suočena s katastrofom u Fukushimi, Njemačka bi mogla ipak ubrzati zatvaranje nuklearki o čemu bi se trebalo odlučivati na sjednici vlade 6. lipnja.