Euro rekordno nizak u odnosu na švicarac

Unatoč dužničkoj krizi u eurozoni, na valutnim je tržištima prošloga tjedna euro ojačao prema dolaru zbog slabosti američkog gospodarstva, no obje su te valute potonule na rekordno niske razine prema švicarskom franku. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna oko 1 posto, na 74,97 bodova, što je već drugi tjedan zaredom kako slabi. Pritom je tečaj europske valute prema američkoj ojačao za 1,02 posto, na 1,4315 dolara.

Zbog neizvjesnosti na tržištima ulagači se više okreću valutama koje nose manje prinose, ali se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena. Zbog toga su i euro i dolar oslabili prema japanskoj i švicarskoj valuti. Tečaj eura potonuo je u petak na samo 1,2147 franaka, rekordno nisku razinu od uvođenja jedinstvene valute 1999. Dolar je također pao na rekordno nisku razinu prema švicarcu - na 0,8511 franaka.

Franak bi mogao nastaviti jačati s obzirom na to da po gospodarskom i fiskalnom zdravlju Švicarska uvelike nadmašuje prosjek u eurozoni, tumače analitičari. Švicarsko gospodarstvo, kao i njemačko, brzo raste. No za razliku od Njemačke, Švicarska nije u eurozoni, pa ne mora sudjelovati u spašavanju financijski oslabljenih članica eurozone, objašnjava Andrew Busch, strateg u tvrtki BMO Capital Markets.