Strauss-Kahnova teška artiljerija

Bivši čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn, optužen za pokušaj silovanja sobarice u hotelu u New Yorku, angažirao je vrhunske odvjetnike na čelu s Benjaminom Brafmanom, koji bi ga uz milijunske honorare trebali spasiti od zatvora, piše Los Angeles Times, a prenosi Hina. Brafman je branio Michaela Jacksona od optužbi za seksualno zlostavljanje djece, a klijenti su mu bili Sean Diddy Combs, Jay-Z, bivša zvijezda NFL-a Plaxico Burress i niz newyorških gangstera.

Odvjetnici koji su radili s Brafmanom kažu da je njegova tehnika često odabrati jedno ili dva činjenična pitanja i, počevši od publiciteta uoči suđenja, udariti po njima. U ovom slučaju predviđaju da će obranu temljiti oko mlade žene koja je optužila Strauss-Kahna, izvlačeći svaku slabost u njezinoj priči ili karakteru do koje mogu doći.

Strauss-Kahn je za obranu angažirao i Williama Taylora III, vodećeg washingtonskog odvjetnika koji ga je prije nekoliko godina zastupao u internoj istrazi MMF-a zbog afere sa ženom koja je radila u Fondu. Iako je ukoren zbog lošeg prosuđivanja, nije mu utvrđen prekršaj. Brafman i Taylor su zaposlili vojsku istražitelja, uključujući bivše tužitelje i policajce koji navodno već iskapaju takve stvari kao što su podaci snimljeni na elektroničkim ključevima koji se koriste za otvaranje vrata hotela i detalje iz života žrtve u Gvineji, zemlje u zapadnoj Africi gdje je živjela prije nego je došla u New York prije sedam godina.

U obranu je uključena i Marina Ein, savjetnica za odnose s javnošću iz Washingtona, koja je radila za bivšeg kongresnika Garya Condita kada see istraživao nestanak njegove pripravnice Chandre Levy, za koju je poslije utvrđeno da je ubijena dok je trčala u parku. The Los Angeles procjenjuje da će račun za odvjetnike iznosti više milijuna dolara.

Kao naznaka obrane koju priprema Strauss-Kahnov braniteljski tim, protumačen je podnesak kojim od suda traže da se zaustavi policijsko odavanje informacija o istrazi. U pismu sucu upozoravaju da bi i oni mogli dostavljati informacije medijima u kojima bi jako potkopali kredibilitet tužiteljice. U tisku orijentiranom na senzacionalizam, Dominique Strauss-Kahn je već praktično osuđen - okarakteriziran je kao arogantan i pripisan mu je nadimak Le Perv, a gotovo svakoga dana novi optužujući detalji dolaze do medija iz anonimnih izvora.

Strauss-Kahnovo iduće pojavljivanje pred sudom najavljeno je za ponedjeljak, 6. lipnja.