Traži se 5 posto veći proračun

Zastupnici Europskog parlamenta spremni su za veliki sukob s nacionalnim vladama nakon što su zatražili petpostotno povećanje vrijednosti proračuna EU-a za razdoblje od 2014. do 2020., javljaju europski mediji. Odlučio je tako posebni parlamentarni odbor, koji je razmatrao budući višegodišnji proračun EU-a.

Za petpostotno povećanje Odbor ima potporu članova parlamenta iz četiri glavne političke grupacije: Europske pučke stranke, socijalista i demokrata, liberala i Zelenih. Stoga se očekuje da će stajalište odbora poduprijeti većina zastupnika kada Europski parlament bude glasovao u lipnju o financijskoj perspektivi.

Međutim, stajalište država članica je puno opreznije. Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Nizozemska i Finska, pet zemalja koje su među najjačim uplatiteljima u proračun EU-a, ustrajava na tome da bilo kakvo povećanje u idućem financijskom okviru ne bi trebalo biti veće od stope inflacije. Inflacija u EU-u trenutačno je 3,2 posto.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je ovoga tjedna da Unija treba imati moderni proračun koji će joj omogućiti da se suoči s današnjim izazovima i da ulaže u budućnost. Financijsku perspektivu dogovara svih 27 nacionalnih vlada EU-a, ali im treba odobrenje zastupnika koji novi proračun mogu odbaciti ako njihovi zahtjevi nisu ispunjeni.