Ruđer okupio znanstvenu elitu

U povodu 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića (1711.-1787.) prigodnim programom večeras je u Dubrovniku počeo međunarodni znanstveni skup Od Ruđera Boškovića do danas: dopisnos hrvatskih znanstvenika svjetskoj znanstvenoj baštini.

Program svečanog otvarenja počeo je protokolarnim ulazom kroz vrata od Pila, nakon čega je nastavljen u dubrovačkoj katedrali, gdje su dramski umjetnici izveli govor posvećen Ruđeru Boškoviću, koji je, po nalogu kneza Dubrovačke Republike, bio izveden također u dubrovačkoj katedrali na današnji dan 1787. godine. 

Uslijedio je nastup Simfonijskog orkestra i zbora HRT-a pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića te solista Matine Zadro, Marka Mimice, Martine Gojčete Silić i Domagoja Doretića, koji su izveli rekvijem u čast Ruđeru Boškoviću kojega je na zamolbu Boškovićeva prijatelja Mihe Sorga skladao Julije Bajamonti, hrvatski skladatelj iz 18. stoljeća.

Budući da je, stjecanjem okolnosti, partitura rekvijema prekasno stigla u Dubrovnik da bi bila izvedena, ovo je prva izvedba onoga što je Dubrovačka Republika željela podariti svome velikanu još u godini njegove smrti.

Nakon svečanosti otvaranja, program je nastaljen u Kneževu dvoru. Radni dio simpozija o Ruđeru Boškoviću počinje sutra i trajat će do 2. lipnja.