Mladićev odvjetnik poslao žalbu poštom

Odvjetnik Ratka Mladića, Miloš Šaljić, u 17.30 je poštom poslao žalbu na rješenje o ispunjavanju uvjeta za Mladićevo izručenje Haškom sudu kako bi se postupak što više oduljio. U žalbi je naveo da se Mladiću ne može suditi zbog bolesti, i upravo zbog tog razloga ne može biti izručen sudu. Sudsko vijeće ima rok od tri dana da se izjasni o žalbi. 

Državni tajnik srbijanskog ministarstva pravosuđa i koordinator za odnose s javnošću srbijanske vlade Slobodan Homen rekao je kako bi, računajući od danas, Mladić u sljedeća četiri dana mogao biti izručen Haškom sudu (ICTY).

Šaljić je također podnio zahtjev za osnutak posebnoga liječničkog tima koji bi utvrdio pravo Mladićevo zdravstveno stanje. Rekao je i kako ne vjeruje da će Mladić dočekati početak suđenja. 

Šaljić je istaknuo da će on biti jedan od pravnih zastupnika Ratka Mladića pred Haškim sudom. O drugim odvjetnicima se još ne razgovara, no sigurno je da će to biti netko tko je već branio druge optužene na sudu u Haagu, dodao je. O konkretnim imenima nije htio govoriti. 

Tridesetak osoba je ozlijeđeno, a oko 180 uhićeno u sinoćnjem sukobu prosvjednika i policije na skupu Srpske radikalne stranke u Beogradu.

Nekoliko tisuća ljudi okupilo se u znak potpore Mladiću, a izgredi su počeli uoči kraja skupa na prostoru ispred Doma Narodne skupštine, kada su demonstranti policiju gađali kamenjem i bocama uzvikujući "idite na Kosovo". Nakon reakcije policije, sukobi su se premjestili u okolne ulice u užem središtu grada.


Haška ćelija spremna

Mladića, kada bude izručen Haaghu, odmah ispitati sudac, rekao je sudac ICTY-ja Mehmet Guney turskoj novinskoj agenciji Anatoliji. Suđenje bi trebalo trajati od godinu i pol do dvije godine, rekao je Guney, napominjući da će to ovisiti o mogućem kašenjenju u predaji dokumenata. 

Istodobno je New York Times objavio intervju sa zamjenikom srbijanskog tužitelja za ratne zločine Brunom Vekarićem koji je ispričao da je Mladić u relativno dobrom zdravstvenom stanju, svjestan okruženja.

Prema njegovim riječima, transfer Mladića u Haag diskretno će obaviti pripadnici službi sigurnosti kako bi se izbjegli prosvjedi ili nasilje.

Nemam ništa sa zločinom u Srebrenici

Novi detalji Mladićeva uhićenja