Focus: SOA uništava dokumente o Perkoviću

Njemački tjednik Focus optužio je hrvatsku Sigurnosno-obavještajnu agenciju SOU da uništava kompromitirajuće dokumente o bivšem djelatniku jugoslavenske Službe državne sigurnosti Josipu Perkoviću.

Pozivajući se na izvore u bavarskom Pokrajinskom uredu za suzbijanje kriminala, novinar Focusa tvrdi kako se uništavaju dokumenti koji su, kako se navodi, povezani sa slučajem ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu pokraj Muenchena.


Kako nadalje javlja minhenski tjednik, Vrhovni savezni sud u Karlsruheu Perkovića traži preko međunarodnog naloga za uhićenje, no Hrvatska ga je dosad odbijala izručiti zajedno sa šestoricom drugih osumnjičenika u slučaju Đureković za kojima je Njemačka raspisala međunarodnu tjeralicu.

Osim za Josipom Perkovićem, njemačke vlasti tragaju i za Zdravkom Mustačem, Ivanom Lasićem, Borisom Brnelićem, Brunom Smokvinom, Ivanom Cetinićem i Marinom Modrićem.

Inače, hrvatski državljanin Krunoslav Prates prije tri je godine u Muenchenu  osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u Đurekovićevu ubojstvu.