Seattle kao Woodstock

Grad na krajnjem američkom sjeverozapadu doima se posljednjom oazom preostalih hipija.

Gotovo da nisam susrela osobu koja ili ne želi, ili je dugo željela pa posjetila, Seattle. I sama sam među njima. Toliko poznatih stvari koje su se prometnule u mitove dolazi iz toga kišovitog grada na obali Pacifika. Bill Gates i Microsoft. Grunge, Nirvana i Kurt Cobain, originalni Starbucks Caffe. Podrum u kojem su dva momka jednom davno smislila hitnu poštansku službu danas globalno poznatu kao UPS. Naselje na vodi u kojem je živio Tom Hanks u filmu Romansa u Seattlu...

Ukratko, ima nešto zaista neodoljivo u ovome gradu. Ljudi su uglavnom opušteni, ekološki osviješteni, skloni udomljavanju napuštenih životinja, glazbi svake vrste, košarci i gradskom biciklizmu, te znakovito manje debeli od američkog prosjeka.

Ovdašnji je senator svojedobno imao jedini glas protiv slanja američke vojske u Irak. A umjetnički kvart na brežuljku glasovit po reciklaži prihvatio posljednji neželjeni Lenjinov brončani spomenik na svijetu – da se ne baci – stoga ga konzervativniji susjedi posprdno zovu Narodna republika Fremont.

Mene ovamo dovodi posjet novinama Seattle Times, koje također imaju mitski prizvuk u američkim medijima. To je rijedak svjetionik istraživačkog novinarstva, u vlasništvu obitelji Bleathen od 1896. i rijetko uspješan u stvaranju paralelnog elektronskog glasila seattletimes.com. Ako vas zanima, možete pogledati moj live chat s čitateljima na dan kad je uhapšen Ratko Mladić, a ja se igrom slučaja zatekla u njihovoj redakciji i odmah izazvala novinarsku reakciju.

Dan poslije, počeo je produženi vikend, jer je u ponedjeljak zapovjedni državni blagdan Memorial Day. Seattle Center u podnožju opet mitskog tornja-vidikovca, simbola Seattlea popularno nazvanog Svemirska igla, ugostio je etno-festival Northwest Folklife. Oko toga se događaja okupilo mnoštvo kakvo se još jedino viđa u filmovima iz 70-tih. Slika i prilika davno minulog Woodstock Festivala.

Životna radost i uljudnost svih koji su se tu našli rijetko se više igdje može susresti. Pridružujem se, dakle, skupini onih koji su vidjeli Seattle i poželjeli tu ostati.