„Dostojanstveno dočekajmo Svetog Oca“

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) đakovačko-osječki nadbiskup mons. Marin Srakić izjavio je danas na konferenciji za novinare kako su pri kraju pripreme za posjet pape Benedikta XVI. Hrvatskoj te pozvao vjernike da u što većem broju dođu i dostojanstveno dočekaju Svetog Oca.


Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković istaknuo je iznimno dobru suradnju između državnog i crkvenog odbora u pripremama za Papin pohod kako bi posjet Svetog Oca pastoralno i politički bio što uspješniji.


Povijest potvrđuje iznimno dobre i nadstandardne odnose Svete Stolice i Hrvatske, rekao je, dodavši kako je Vatikan među prvima priznao Republiku Hrvatsku. Papin pohod održava se u vrijeme kad obilježavamo 20. obljetnicu hrvatske neovisnosti te u trenutku završetka pregovora s Europskom unijom, i Papin će posjet osnažiti završetak pregovora, dodao je. Ocijenio je kako su troškovi papina pohoda Hrvatskoj između 12 i 14 milijuna kuna, a podijelit će ih Crkva i država.


Velik interes medija


Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić napomenuo je kako vlada iznimno zanimanje javnosti za pohod Svetoga Oca Hrvatskoj te dodao kako je dosad akreditirano oko 1.200 novinara, od čega je nekoliko stotina stranih, a prijavilo se i 25 televizijskih kuća koje će pratiti taj događaj.

Teško je prognozirati broj hodočasnika jer se besplatne ulaznice i dalje dijele, a oni koji ih nemaju moći će ih podignuti i na Hipodromu. Pripremljeno je mjesta za više stotina tisuća ljudi, a posjet će između ostaloga ovisiti i o vremenskim prilikama, rekao je.


Tijekom tjedna javnost će biti obaviještena o putu Papina kretanja kako bi ga mogli pozdraviti mnogi zainteresirani vjernici. Sve je ovo jedan važan doprinos jačanju položaja Hrvatske u velikoj obitelji europskih naroda, rekao je i dodao kako će biskupi susjednih zemalja kao i njihovi vjernici hodočastiti u Zagreb.