Premijerka Kosor u Rijeci

Državnu cestu važnu za povezivanje riječkog lučkog terminala Brajdica s riječkom obilaznicom i cestama prema Zagrebu, Ljubljani i Dalmaciji, pustila je u promet premijerka Jadranka Kosor.

Riječ je o tehnički zahtjevnom objektu koji se s razine od 1 m probijao do 50 metara nadmorske visine. Izgradnja je trajala osam godina pa je bilo mnogo upita zašto se toliko dugo čekalo njezino otvaranje.

Nakon što je u Rijeci otvorila državnu cestu, premijerka je potpisala ugovore o sufinanciranju projekta županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina i Kaštijun. Oba će centra u okviru pretpristupnog programa IPA sufinancirati Europska unija te država u suradnji s lokalnom i regionalnom samoupravom.
Prema riječima premijerke Kosor ta dva projekta, Marišćina i Kaštijun, vrijedna su oko 90 milijuna eura. Ako tome dodamo otprilike 9 milijuna vezanih uz projekt Bikovac, dolazimo od brojke od 100 milijuna eura, istaknula je.
Projekt županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina Europska će unija sufinancirati s 22,3 milijuna eura, dok će država, te lokalna i regionalna samouprava izdvojiti 27 milijuna.

Premijerka Kosor najavila je i da će Vlada u sanaciju postojećih deponija uložiti oko miljardu i pol kuna.