Hrvatska zaslužuje biti 28. članica Unije

Francuska vjeruje da će Hrvatska završiti pregovore do kraja lipnja, prije godišnjice hrvatske nezavisnosti 25. lipnja, rekao je u Zagrebu visoki francuski dužnosnik.

Francuska želi, nastavio je, da se pronađu tehnička i politička rješenja u posljednjim koracima pregovora Zagreba i Bruxellesa. Hrvatska je napravila veliki napor u ispunjavanju uvjeta za ulazak u članstvo EU-a i zaslužuje biti 28. članica Unije, a neka su poglavlja, poput poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava, kasno otvorena, ocijenio je.

Govoreći o monitoringu, francuski je dužnosnik rekao da se ne radi o nadzoru već praćenju onoga što je učinjeno te istaknuo da nakon ulaska Hrvatske u EU monitoringa neće biti. Monitoring će se u pristupnom razdoblju odnositi na to da Hrvatska svaka 3 do 4 mjeseca podnosi izvještaj o onome što je učinjeno.

Hrvatska će, kako je kazano, prije potpisivanje pristupnog ugovora objaviti unilateralnu izjavu o tome da teškoće iz prošlosti neće biti prepreka za ulazak drugih zemalja u EU.

O okončanju hrvatskih pregovora s EU-om sljedećeg će tjedna potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u Parizu razgovarati s francuskim šefom diplomacije Alaineom Juppeom.

Hrvatska će ulaskom u EU biti stvarno uspješno završena priča i model za druge zemlje bivše Jugoslavije, zaključio je.