Studije radi "novac", a ne struka

Ne stišava se bura koju je izazvao projekt kanal Košljun - grad Pag. Nakon što je prošlog tjedna održan prvi radni sastanak komisije za procjenu projekta i predstavljena studija utjecaja na okoliš, ekološke udruge ponovno apeliraju kako probijanje brdskog masiva i dijeljenje otoka na dva dijela, nikako ne smije proći.

Studiju o tom grandioznom projektu radio je novac, a ne struka, tvrde zeleni Paga. Štoviše, kažu i članovi komisije iz raznoraznih ministarstava, koja tek treba procijeniti ima li taj projekt uopće smisla, dali su niz pritužbi na samu studiju. Ona ide na doradu.

Ovaj zahvat u okolišu nije usklađen ni s prostornim planom Paga, ni sa županijskim. Najviše bode u oči plan da se nasipa oko 200 tisuća metara četvornih, gotovo dva grada Paga - za apartmanizaciju.

Na konferenciji za novinare u Zadru, ekološki osviješteni Pažani ističu da je pozadina cijele priče iskorištavanje rudnog bogatstva Hrvatske. Naime, planira se izvaditi oko pet milijuna kubika kamena.

Oni koristi za širu društvenu zajednicu od ovog prokopa - ne vide. Sumnjaju da bi ovamo hrlili jahtaši, kako se najavljuje.

Peticiju protiv kanala Košljun - grad Pag potpisalo je već oko pet tisuća Pažana.